Curtea de Conturi: Plăţi ilegale din bugetul asigurărilor de stat în judeţ

Un audit efectuat de Curtea de Conturi a României asupra execuţiei bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) a scos la iveală o serie de probleme privind plata ilegală de pensii, ajutoare sociale, sporuri pentru juriştii instituţiilor etc. Astfel d eabateri sunt sesizate şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, scriu jurnaliştii de la hotnews. La nivel naţional, prejudiciile însumează câteva milioane de euro.

Conform sursei citate, au fost acordate prestaţii de asigurări sociale incompatibile (pensii incompatibile) pentru persoane care au realizat venituri de natură salarială şi, în acelaşi timp, au beneficiat fie de drepturi de pensie anticipată, fie de pensie de invaliditate gradul I sau gradul II, în suma totala de 5,829 milioane lei. Identificarea s-a facut prin compararea bazelor de date ale CNPAS cu bazele de date furnizate de ANAF, respectiv de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, privind contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente. Nereguli au fost găsite în 13 judeţe, printre care şi Bistriţa-Năsăud, dar şi în municipiul Bucureşti.

La nivel naţional au fost semnalate de către Curtea de Conturi şi cazuri în care au fost efectuate plăţi către persoane care beneficiau nelegal de două sau mai multe drepturi de pensii simultan. În 17 judeţe, la casele judeţene de pensii, au fost acordate sporuri de mobilitate şi de confidenţialitate pentru consilierii juridici, prin extinderea prevederilor hotărârilor judecătoreşti şi pentru perioada ulterioară termenului stabilit de acestea, precizează inspectorii Curţii de Conturi.

O altă neregulă relevată de controlul de audit al Curţii de Conturi vizează plata nelegală a indemnizaţiei de însoţitor din bugetul asigurărilor sociale de stat unor pensionari care beneficiau, în acelaşi timp, şi de asistent personal, plătit din bugetul local, respectiv primărie. Astfel de situaţii, cu un prejudiciu de 213.000, au fost întâlnite în şapte judeţe, inclusive în Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]