Cursuri de prim ajutor în incidente, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

Timp de două zile, la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, s-a desfăşurat cursul de prim ajutor în incidente cotidiene „Viaţa are prioritate. Împreună pentru comunitate”, adresat elevilor şi profesorilor colegiului, cât şi celor ai Liceului Creştin Logos din Bistriţa. Cursul a fost susţinut de dr. Eugenia Mureşan, medic rezident medicină de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj şi asistent principal Simona Tintelecan din partea Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, iniţiatorii proiectului fiind catedra de biologie a CNLR prin d-nele profesoare Liana Ţirău şi Felicia Câmpan, alături de dr Eugenia Mureşan, fost rebrenist vreme de 12 ani. Au mai fost implicaţi în organizarea evenimentului prof. Andreea Chiş -director educativ CNLR, Florentina Danci - informatician CNLR, Robert Angyalosi - profesor CNLR, Monica Buboly - responsabil Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Merită remarcat interesul elevilor pentru această activitate, participarea acestora fiind una considerabilă (32 de elevi de liceu şi gimnaziu), dat fiind că acţiunea s-a desfăşurat în pragul vacanţei inter-semestriale.
Potrivit organizatorilor, acest proiect a fost realizat prin contribuţia voluntară a celor implicaţi (atât lectori, cât şi organizatori), o a doua etapă a proiectului vizând colaborarea cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru şi organizarea unui curs similar în cadrul programului „Şcoala Altfel” din luna aprilie a acestui an. Cursul a fost structurat sub forma unei prezentări teoretice a noţiunilor de bază vizând acordarea primului ajutor (siguranţa salvatorului, identificarea persoanelor aflate într-o situaţie critică, alertarea serviciilor medicale şi acordarea suportului vital de bază celor aflaţi în stop cardio-respirator), urmat de un workshop practic unde elevii au putut exersa pe manechin efectuarea compresiunilor toracice externe şi a respiraţiilor artificiale.
„Responsabilitatea primului ajutor aparţine fiecăruia dintre noi. Nepăsarea faţă de un străin aflat într-o situaţie critică poate însemna lipsa de reacţie atunci când cineva apropiat nouă va avea nevoie de un ajutor prompt. Cunoştinţele teoretice, oricât ar fi de bogate, nu sunt suficiente în astfel de situaţii stresante, e nevoie de exerciţiu. Ne dorim să formăm tineri responsabili vizavi de ceilalţi membri ai comunităţilor din care fac parte, atât din punct de vedere al urgenţelor medicale, dar nu numai. Din perspectiva mea, alegerea Colegiului Rebreanu pentru acest proiect pilot este una firească, dat fiind faptul că formarea mea ca om a fost puternic influenţată de profesorii acestei şcoli şi că atitudinea rebrenistă a însemnat dintotdeauna altruism şi implicare. Sperăm ca în viitorul apropiat să putem accesa o linie de finanţare pentru a putea multiplica acest curs în rândul cât mai multor şcoli din judeţ” a declarat dr. Eugenia Mureşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5