Cum și de ce sfintim Sfânta Evanghelie

Sfânta Evanghelie este un element important și cinstit cum se cuvine în cadrul Bisericii. Reprezintă însăși icoana lui Hristos, dacă e să ne raportăm la semnificația acesteia. Cartea Sfântă cum i se mai spune, Evangheliarul de asemenea, cuprinde vorbele Domnului. Are un rol aparte în Biserică, din ea se citește în fiecare zi de duminică și de asemenea se poartă în diverse procesiuni.

Sfânta Evanghelie – definiţie

Această carte sfântă cuprinde de regulă slujbele diverse și cele mai importante citiri, pentru Vecernie, Sfânta Liturghie, Moliftele. În funcție de tradiție și cult, aceasta este dispusă după o anumită ordine. Spre exemplu, la greci și ortodocși cartea are exact citirile puse în ordinea în care se vor folosi în cadrul slujbelor, pentru ca la finalul său să se includă capitolele speciale, pentru momente pe măsură, precum și textele pentru Utrenie.

În alte cazuri, cum se întâmplă la ruși spre exemplu, ordinea este cea canonică, începând cu Matei, Marcu, Luca și terminând cu versetele de la Ioan.

Sfânta Evanghelie – folosinţă

Toată lumea știe că aceasta tronează în biserică, fiind un element important pentru fiecare credincios în parte. Orice legământ realizat în cadrul bisericii se face în fața acestei cărți, însoțită de Sfânta Cruce. Cele două elemente nu lipsesc nici la procesiuni, așa cum se întâmplă spre exemplu în perioadele dinaintea sărbătorilor – Crăciun, ajun de Bobotează, când preotul aduce aceste elemente în casele celor pe care îi vizitează, conform obiceiurilor creştine.

În cadrul slujbelor, Sfânta Evanghelie binecuvântează credincioșii după citire. Când se hirotoniseşte un preot, aceasta este așezată în Sfântul Altar, iar cel în cauzăîngenunchează în fața ei. Tot legat de preoți și de fetele bisericești, aceștia sunt însoțiți de Sfânta Evanghelie și dincolo de viața pământească, fiind înhumați cu aceasta, că o regulă aparte față de ceea ce se întâmplă cu oamenii de rând.

Într-un cuvânt, Sfânta Evanghelie este mereu prezentă. Chiar și când nu se săvârșesc slujbe în cadrul unei biserici, în fața altarului și pentru ca fiecare credincios să o aibă la vedere și să o poată atinge, să i se închine, această carte stă pe o masă. Simbolistica este una clară, reprezentând prezența Domnului, ca și când divinitatea prezidează orice întâlnire.

În cadrul întâlnirilor feţelor bisericești de înaltă clasă, în cadrul sinoadelor, Sfânta Evanghelie este de asemenea prezentă, precum și la spovedanie.

Cinstire și grijă față de Sfânta Evanghelie

De îndată ce se înțelege cum și de ce se folosește Cartea Sfântă în cadrul bisericii, se înțelege și faptul că prețuirea față de aceasta înseamnă respect și supunere față de cuvântul Domnului. Aceasta este purtată și folosită cu grijă; adesea se poate observa că această carte este îmbrăcată cu coperți aurite. Nu este exclus să dețină spre exemplu o protecție de genul copertă de catifea brodată.

Există și un segment pe piață, specializat pe aceste tipuri de proiecte. Spre exemplu, vesmintebisericesti.ro dispune de resurse și de experiență pentru a crea diverse tipuri de veșminte bisericești, haine pentru preoți precum și elemente decorative pentru lăcașurile sfinte. Nu numai munca în sine, ci și partea estetico-decorativă este de apreciat.

Brodate, din materiale fine, cu inscripții bisericești de tot felul, acestea sunt o altă manieră prin care se arată cinstirea față de biserică. Sunt totalmente reprezentantive pentru variate momente de însemnătate pentru tot ce înseamnă biserica și dogmele sale.

Asadar, și Sfânta Evanghelie dispune de opțiuni de acest fel. Cert este că și acest lucru, simplul fapt că există un acoperământ specific pentru aceasta, denotă câtă grijă și prețuire există. Îmbrăcămintea specifică a acestei cărți este de altfel o completare pentru ca întreaga biserică să cinstească într-un mod evident o sărbătoare anume. Așadar, unele sunt specifice cu broderii și elemente inscripționate ce reprezintă un anume moment bisericesc, în timp ce altele se pot folosi pe tot parcursul anului.

Pare că multe sunt aspectele pe care prea puțini le știu. Suntem însă datori să avem minim de cunoștințe față de ceea ce credem, față de religia pe care o avem, față de cultul din care facem parte. La fel de bine, ca formă de respect pentru ceea ce credem, ar trebui să știm cum și de ce prețuirea față de un anume element cum este Sfânta Evanghelie este importantă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5