Cu ochii în carte

Interesant titlul dat de Elena M. Cîmpan volumului de critică literară apărut la Editura Limes. „Cu ochii în carte” se află critică, scriitorul, cititorul, cel care soarbe literatura precum cafeaua de dimineaţă. Elena M. Cîmpan nu este la primul volum de critică ci al treilea, după „Pe bază de lectură” şi „Gândul care uneşte”. Literatura bistriţeană, naţională şi chiar internaţională (amintind aici pe Herta Muller) este abordată în termeni profesionişti. Elena M. Cîmpan citeşte cu creionul în mână, subliniind toate lucrurile interesante din creaţia confraţilor, în acelaşi timp trecându-le prin filtrul „canoanelor” literaturii (aici descoperim şi profesorul bine informat).
De la Liviu Antonesei, cu mult mediatizata şi apreciata antologie „Un taur în vitrina de piatră”, despre care Elena spune că este „bine organizată şi aleasă, valoroasă, oferind obiect de literatură adevărată, poetică şi eseistică, pentru inimi care nu sunt de piatră”, la ultima recenzie din carte, care este dedicată revistei „Conexiuni”. Descoperim un traseu ca o sărbătoare al lumii literare, de aici şi de pretutindeni. De la legătura dintre Lev Tolstoi şi Marin Preda, prin naraţiune, trecând mai apoi prin labirintul prozei poposim, cu semne însemnate, descoperind cele mai importante apariţii din ultima perioadă.
Dorel Cosma, Melania Cuc, David Dorian, Darie Ducan, Nicolae Băciuţ, Nicolae Feier, Emil Dreptate, Laura Gherman, Vasile Jimboreanu, Cleopatra Lorinţiu, Dorina Manu, Valentin Marica, Georgeta Măluţan, Andrei Moldovan, Mircea Petean, Ovidiu Pojar, Dora Alina Romanescu, Ştefan Veşcari, Ana Zegrean, Eugenia Zegrean sunt câţiva dintre autorii abordaţi în volum.
Pentru Elena M. Cîmpan, a sta „cu ochii în carte” este un mod de viaţă, crezul prin care literatura devine parte integrantă a eului. „Este bine să credem în semne. Dar semnele vin de undeva, din cer sau de pe pământ, uneori ca nişte semnale”, spune autoarea.
Prin acest volum, apărut în colecţia „Eseuri”, istoria literară critică a judeţului, se îmbogăţeşte cu „semne” care peste timp vor deveni note de trimitere la creaţia literară de azi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5