Crama vie – vin Lechinţa. O firmă cu un renume ce îndulceşte şi înveseleşte pe oricine

          Lechinţa rămâne, orice s-a spune, nu numai Capitala Câmpiei Transilvane, dar şi zona din care izvorăşte un vin cu multe medalii de aur obţinute în competiţiile internaţionale. Bucuria de a culege strugurii în ferma lui Bănică e imensă. Aici, toamna îşi îndulceşte culorile şi natura plină de vii îţi zâmbeşte a belşug.

          Pe Adrian Botiş, cunoscut acum de toţi beneficiarii ca Bănică (e o poveste frumoasă legată de această poreclă) îl găseşte liber foarte greu în aceste zile. Îţi răspunde respectuos la telefon, pe urmă se scuză că-l aşteaptă ... şi pleacă. Îl întâlneşti în punctele fierbinţi ale fermei. Recoltatul strugurilor devine cea mai importantă lucrare a sezonului. Se urcă rapid în maşina de teren şi pleacă în vie. Are 28 de culegători. Străbate o parte a drumului vinului, recent inaugurat, poate în cinstea siretiului, apoi, pe un alt drum urcă pante abrupte şi ajunge acolo unde se încarcă remorcile cu struguri. De o parte şi de alta este plantaţia model a lui Bănică. Rândurile, aliniate geometric, curate, mustind a belşug, fertilizate în prealabil numai cu gunoi de grajd. Strugurii strălucesc la soarele toamnei. Culegătorii îi mângâie aidoma unei mame copilul adormind. E o producţie foarte bună. Domnul Adrian, printre rânduri, verifică aproape fiecare lădiţă, e atent la calitatea recoltării de care depinde apoi vinul. Culegători, tractoare cu remorci, animaţie sărbătorească.

          Firma lui Adrian Botiş deţine, în Lechinţa, în jur de 50 hectare de vie. Este portdrapelul viticultorilor nu numai din această zonă. Din câmp, strugurii ajung direct la Centrul de vinificaţie din Lechinţa. Un adevărat combinat viticol, dotat cu tehnologii de ultimă oră. Totul este computerizat, nimic nu este lăsat la întâmplare. Calitatea mai presus de orice. Nu degeaba domnul Adrian, la cererea consumatorilor, a fost obligat să mai deschidă în Bistriţa o unitate de desfacere, în Decebal (pe lângă cea din vecinătatea Muzeului Judeţean). Beneficiarii apreciază calitatea vinului marca Vie-vin. Se recoltează în jur de 20 tone pe zi, cantitate ce ia direct drumul procesării. Fetească Albă, Sauvignon  Blanc, Muscat Otonel sunt primele soiuri ce vor intra pe piaţă. Strugurii, de o foarte bună calitate, au ajuns deja la maturitate. Campania continuă şi, în curând, culegătorii lui Bănică se vor muta la Vermeş, acolo unde, cu siguranţă, se va obţine un nou record la producţia de struguri. Şi, pentru a vă stârni curiozitatea gustativă, să amintim că Sauvignon Blanc este un vin semiaromat, cu o culoare galben pal strălucitor, cu arome proaspete de citrice şi flori de soc, cu o aciditate şi un echilibru perfect.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5