Costumul popular, scos din ladă la “Hora Someşană” din Sângeorz Băi

Cea de-a opta ediţie a “Horei Someşene” a adus, la restaurantul hotelului Hebe din Sângeorz-Băi, sute de oameni îmbrăcaţi cu mic cu mare, în straie de sărbătoare. Şi de această dată, iniţiatorul manifestării, directorul Radio Someş, traian Ogâgău, a reuşit să creeze o adevărată atmosferă de joc şi voie bună, întreţinută de artiştii: Ramona Fabian, Marcel Avram, Petre Petruse, Raul Mihai Turda, Radu Arcălean, Adina Băieşiu, Alina Ceuca, Virginia Linul, Anuţa Motofelea, Nelu Şopterean, acompaniaţi de orchestra condusă de violonistul Emilian Coruţi.
O surpriză a constituit-o prezenţa la horă a Trupei de Teatru Nescris de la Şanţ, cu piesa intitulată “Peştele şi pensionariu”, spectacol care anul trecut a câştigat mai multe premii importante la festivalurile la care s-a prezentat.
Buna dispoziţie şi jocul au durat aproape opt ore, timp în care cei prezenţi au subliniat importanţa portului popular şi a tradiţiilor cu care ne-am născut şi am crescut. Deliciul spectacolului l-a constituit pornirea jocului “De-a Lungu”, în care s-au prins cei mai tineri dintre cei prezenţi, dar şi cei care i-au învăţat pe aceştia importanţa tradiţiilor şi a portului popular.
Prezenţa la horă în straie de sărbătoare a fost răsplătită de Radio Someş prin mai multe premii oferite celor care s-au evidenţiat prin costumele pe care le-au purtat. Astfel, a fost premiată “Păuniţa de la Sângeorz” şi mai multe cupluri de tineri care au purtat costumele bunicilor păstrate cu mare grijă în lada de zestre.
Cei mai norocoşi dintre persoanele care au jucat la horă au plecat acasă cu câte un premiu constând în aparatura electrocasnică, premiile fiind oferite de Radio Someş în cadrul unei tombole speciale. La Hora Someşană din acest an au fost prezenţi şi iubitori de folclor din judeţele Alba, Mureş şi chiar din capitală.
“Am venit de la Mureş pentru acest spectacol minunat, am ascultat Radio Someş şi am profitat de aceste zile libere pentru a putea participa la horă. Este pentru prima dată când venim şi ne simţim deosebit, este ceva inedit şi foarte frumos, aşa cum am anticipat. Am mai fost la Sângeorz Băi şi am mai văzut artişti din zonă, dar o astfel de horă nu am văzut de pe vremea când eram copii. Este bine că generaţiile care urmează pot să vadă şi în realitate ceea ce le-au povestit poate bunicii lor. Este minunat!” declară unul dintre pasionaţii de folclor.
“Am venit de la Bucureşti la Hora Someşană de la Sângeorz Băi. Aveţi o zonă minunată, cu oameni minunaţi artişti deosebiţi şi costume încântătoare. Avem rude pe Valea Bârgăului şi suntem familiarizaţi cu muzica şi costumele din Bistriţa-Năsăud pentru că ne petrecem sărbătorile de iarnă aici la dumneavoastră. La “Hora Someşană” este foarte frumos, organizatorii sunt nişte gazde foarte bune, artiştii sunt încântători, iar oamenii care sunt prezenţi la horă sunt aşa cum se spune pe aici - oameni de omenie. Ne bucurăm că am putut ajunge la horă şi în acest an şi, cu siguranţă că vom veni ori de câte ori vor mai fi astfel de ocazii” spun bucuroşi oaspeţii din capitală.
“Noi venim la horă în fiecare an! Ne îmbrăcăm cu mic cu mare şi venim la horă. Ar fi păcat să nu venim, vin oameni de la distanţă mai mare, şi noi, de aici din Sângeorz Băi ar fi ruşine să stăm acasă că nu avem prea des ocazia să vedem atâta lume în costume populare, adunată laolaltă. Le mulţumim d-lui Traian Ogâgău şi dumneavoastră celor de la Radio Someş că veniţi la noi în fiecare an cu Hora Someşană“ este declaraţia unui localnic. Eveniemntul este un brand pentru Valea Someşului, bucurând an de an sute de jucăuşi, care îşi reamintesc tradiţiile străbune.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5