Costumele barbatesti: diferenta dintre bespoke, made-to-measure si ready-to-wear

Revitalizarea modei masculine, in ultimii ani, gratie firmelor inovatoare si a promovarii lor pe Internet, a influentat modul in care barbatii se raporteaza la alegerea hainelor. Fie ca se afla in cautarea unui simplu costum de haine sau vor sa isi schimbe intreaga garderoba, barbatii nu au avut niciodata atatea optiuni ca in zilele noastre.

         Din pacate, aceasta alegere este de multe ori influentata doar de branduri si de elementele de marketing la care apeleaza firmele, astfel incat nimeni nu mai da importanta unor detalii precum cele legate de costumele barbatesti: bespoke, made-to-measure si ready-to-wear.

         Diferenta dintre aceste „detalii” nu este una insignifianta. Dimpotriva, este esential sa tii cont de acesti termeni atunci cand vine vorba despre costume barbatesti.

Astfel, trebuie sa stii ca exista trei variante de costume:

  • Costume bespoke sau custom-made – sunt costumele realizate manual, la comanda, in mod traditional.
  • Costumele made-to-measure - sunt costumele lucrate dupa masurile tale corporale intr-un sistem automatizat, in fabrica.
  • Costumele ready-to-wear sau „la gata" - sunt cele cumparate direct din magazin.

 

Detaliile fac diferenta

Exista cateva idei complet gresite privind procesul de a croi un costum si notiunea de costum facut la comanda.

Sa definim, in primul rand, ce este un costum facut la comanda sau, cum il numesc americanii, „bespoke". Un costum facut la comanda implica, in esenta, realizarea unui tipar unic de hartie, potrivit numai si numai tie.

Un costum facut pe masura sau made-to-measure este cu totul si cu totul altceva. Se bazeaza pe tipare (numite si „sabloane”) deja existente. Acestea sunt modificate pe alocuri, astfel incat costumul sa iti vina mai bine decat ti-ar veni unul luat de-a gata, din raft. Tiparele pot fi modificate pentru indivizi mai scunzi, mai inalti, mai solizi sau mai uscativi. Astfel, se vor potrivi mai bine respectivei conformatii fizice. Aceste tipare, insa, nu se pot adapta fizicului unui om care are, de exemplu, o mana mai lunga decat cealalta, sau un umar mai ridicat decat celalalt (si ambele sunt situatii destul de frecvent intalnite). In acest caz, ai nevoie de un costum la comanda.

Costumul facut pe masura (made to measure) ocupa un respectabil loc secund, imediat dupa cel facut la comanda, si este cu siguranta superior celui luat de-a gata, din raft, pe care majoritatea domnilor il cumpara. De ce? Pur si simplu pentru ca nu exista niciun barbat cu conformatia "38-M". Se poate intampla sa ai 100 de cm la nivelul pieptului si 81 de cm in talie, dar acelasi sacou este croit si pentru barbatul care are 100 de cm la piept si 91 de cm in talie. Asa cum puteti deduce, asta inseamna ca acel sacou va fi prea larg in talie pentru dumneavoastra.

A treia optiune este costumul ready-to-wear, adica acel costum luat de-a gata, din magazin pe care il duceti la un croitor pentru retusare. Mai mult ca sigur ca o sa va vina mai bine decat inainte, iar dvs. veti arata, in consecinta, mai bine decat inainte.

 

Avantajele unui costum la comanda

Considerat a intruchipa stadiul de perfectiune in arta croiului, un costum barbatesc la comanda sau, definit cu pretentiosul termen “bespoke”, urmeaza un traseu indelungat si minutios.

Unul dintre avantajele croitoriei la comanda este faptul ca hainele se potrivesc intotdeauna perfect siluetei clientului. In felul acesta, ochiul priceput al croitorului va ascunde micile defecte si va scoate in evidenta calitatile corpului. 

         Un costum care are pretentia de a fi numit "facut la comanda" necesita cel putin trei sau patru vizite la croitor pentru ca este imposibil sa gasesti marimea potrivita intr-o singura sedinta. Costumul va fi croit manual, cusut manual si eventual chiar si butonierele vor fi facute tot de mana.

Un costum bespoke va avea intotdeauna un pret mai mare decat un costum obisnuit. Asta pentru ca necesita o manopera complexa, stofele sunt de calitate superioara (din lana sau alte fibre naturale, uneori chiar pretioase), furnituri de calitate deosebita, accesorii deosebite (uneori se folosesc nasturi lucrati manual, din lemn, os sau piele).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5