Copacul medierii prinde rădăcini la Bistriţa

”Medierea prinde rădăcini” marchează maturizarea profesională a mediatorilor care se pun în slujba cetățeanului contribuind în mod rapid, eficient și elegant la rezolvarea litigiilor cetățenilor, societăților comerciale, administrație etc.
În săptămâna medierii, 4-10 mai 2015, Consiliul de Mediere inițiază plantarea, cu ajutorul mediatorilor, a 42 de copaci în 42 de orașe reședință de județ ale României.
COPACUL MEDIERII - presupune dragoste pentru profesie și semeni, implicare, comunicare, unitate, toleranță, solidaritate, respect, pluralism, pace, democrație, libertate.
Asociaţia Mediatorilor Profesionisti Bistriţa-Năsăud dorește să atragă atenția și asupra faptului că o persoană consumă în medie, în fiecare an, o anumită cantitate de hârtie și de lemn, pentru fabricarea cărora sunt tăiați și folosiți 2 copaci adulți. Pentru a restabili echilibrul natural, fiecare persoană ar trebui să planteze anual câte 2-3 arbori.
În 4 mai 2015, profesia de mediator împlinește în România 9 ani de existență. Medierea este răspunsul prin care țările civilizate au creat un instrument vital dezvoltării unei societăți sănătoase, în care respectul, colaborarea și cooperarea sunt valori de necontestat. Consiliul de Mediere prin Asociaţia Mediatorilor Profesionisti Bistriţa-Năsăud crede că aceste valori sunt importante pentru societatea românească și că împreună cu mediatorii, părțile vor contribui la construirea unei culturi nelitigioase, în beneficiul lor și al statului.
”Deoarece anul 2015 reprezintă edificarea construcției pornite în anul 2006 prin adaptarea unei arhitecturi moderne a profesiei de mediator, structural aceasta căpătând noblețea maturității profesionale”, şi in judeţul Bistriţa-Năsăud Asociaţia Mediatorilor Profesionisti Bistriţa-Năsăud va planta in data de 6 mai 2015 , orele 17,00 in incinta din curtea Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrita- Nasaud COPACUL MEDIERII ca semn al dragostei pentru profesie și semeni, implicare, comunicare, unitate, toleranță, solidaritate, respect, pluralism, pace, democrație, libertate adeclarat , Bianca Pintea președintele Asociaţia Mediatorilor Profesionisti Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

06/05/15 09:30
Contzaran din B...

Daca mediatorii erau de profesie juristi autorizati si inclusi in magistratura si daca actele lor ar fi constituit "acte de autoritate de lucru judecat" , atunci era ok. Dar asa, in aceasta faza in care functioneaza acesti parati "mediatori", oamenii trebuie sa stie ca :
-Mediator , poate fi orice persoana cu studii superioare ( chiar la pune x-ul ... ) si fara sa aiba o calificare legata de domeniul juridic al statului , daca a urmat acel "curs de mediator " ;
-Medierea , este doar o incercare de a impaca pertile, inainte de a merge la judecata , pentru un anumit litigiu ;
-Mediatorul, nu lucreaza pe de gtatis si pe langa taxele de judecata, oamenii mai trebuie sa-i mai achite si "astuia" o taxa-n plus ;
-Actul emis de mediator, nu constituie "autoritate de lucru judecat" astfel ca indiferent ca partile s-au impacat ori ba, nu sunt obligate sa se 'tina" de intelegerea facuta inaintea mediatorului;
In concluzie, prin introducerea acestei institutii prealabile unui "act de judecata" asa cum este formulat in legea romaneasca, este o prostie si abuz la adresa celor care poarta un anume litigiu .
Intr-adevar, unii dintre mediatorii autorizati sunt si avocati ori juristi de profesie, dar nici acestia nu fac parte din categoria "magistratilor" si nici actele incheiate de ei, nu constituie "acte de autoritate de lucru judecat " pentru ca partile sa fie obligate sa le respecte si daca refuza acest lucru, sa ceara forta coercitiva a statului . Astfel toate "intelegerile " facute de partile litigiabile, inaintea lor, nu pot fi investite cu formula executorie si nici nu pot fi puse in executare silita si daca una dintre parti vrea "sa le respecte " ... bine, iar daca nu, nu .
Atunci, stau si ma intreb, ce rost au ? Asa... ca cineva sa mai faca niste bani pe spatele cuiva , deoarece pe langa cheltuielile pe care le fac oamenii la judecata si care nu sunt deloc mici, sa mai adauge si astea .
Altceva era, daca o intelegere facuta dintre partile in litigiu, in fata unui magistrat-mediator, constituia intr-adevar o scurtatura a justitiei si intelegerea dintre parti era obligatorie intre parti, definitiva si executorie .
Dar nu-i asa... iar "dragostea mediatorilor pentru profesie si semeni" ... este nimic altceva, decat o dragoste pentru un castig facut doar din "condei" si fara nici o finalitate judiciara . Un fel de "smechereala" daca vreti ... facuta pe buzunarul celor care se afla intr-un litigiu si care, daca ar dori sa se inteleaga si sa nu mai mearga la instantele de judecata, le-ar face in mod sigur , fara sa mai apeleze la un ... "mediator". Deci, actele incheiate de "ei" to nu rezolva problema.
N-am nimic cu persoanele care fac aceasta "meserie" ci comentez doar faptul in sine, ca nu este facut corect si pana la capat . Nu stiu cat se degreveaza instantele de judecata, de litigiile celor interesati ( ?!) ca de fapt asta era ideia juridica al acestei "indeletniciri" , care dupa parerea mea, n-a fost conceputa corect .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5