Contribuabilii mijlocii din Bistriţa-Năsăud şi-au spus păsul reprezentanţilor Fiscului. Vasile Bar: E o mare prostie această împărţire

Peste 40 reprezentanţi ai agenţilor economici din judeţ, contribuabili mijlocii, şi-au spus off-urile, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, la întâlnirea cu reprezentanţii Administraţiei pentru Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca. Întâlnirea de lucru a fost organizată la iniţiativa Instituţiei Prefectului şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, participând prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Terente Ciui, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice – Cristian Parasca, preşedintele CCI – Vasile Bar, alături de reprezentanţii structurii regionale.

         „Mulţumesc domnului Vasile Bar pentru această iniţiativă, la care am achiesat ca instituţie pentru că avem datoria nu doar să venim în sprijinul cetăţenilor, dar şi al contribuabililor. Mă bucur că firmele sunt interesate de aceste întâlniri instituţii – mediu privat. Suntem conştienţi de rolul dumneavoastră şi încercăm să venim în sprijinul dumneavoastră, pentru că societatea noastră nu poate să funcţioneze fără toţi actorii principali”, a precizat, în debutul întâlnirii, prefectul Ovidiu Frenţ.

         Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comeţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a menţionat, din capul locului, că decizia de a trece contribuabilii mijlocii la nivel regional i se pare „o prostie”. „Nu a fost ideea mea să organizăm această întâlnire, este vorba despre o solicitare a membrilor noştri, transmisă Camerei de Comerţ, pentru că a trece dintr-o administrare fiscală de la Bistriţa la Cluj, se naşte cu diferite dificultăţi, cu multe lucruri pe care agenţii economici le consideră lucruri, noi, pentru că un drum care a fost bătătorit până acum se schimbă. (...) În sinea mea, această împărţire e o mare, mare prostie. Am avut o întâlnire la Bucureşti, cu Ministerul de Finanţe, şi nici ei nu sunt de acord în totalitate. A fost o idee a unui ministru la un moment dat, care s-a pus în fapt şi s-a găsit această soluţie de a îngreuna activitatea agenţilor economici pentru a echilibra bugetele la nivelul ţării, mă refer la alocarea bugetelor pe judeţe. Acesta este scopul pentru care sunt împărţiţi în mari, mijlocii şi mici contribuabili”, a punctat Vasile Bar. Acesta a adăugat că în ceea ce priveşte marii contribuabili există deja o „relaţie fluidă” cu Ministerul Finanţelor, astfel că există premisele ca în curând şi relaţia contribuabililor mijlocii cu Clujul să ajungă la acelaşi nivel.

         „Acest dialog este poate cel mai important. Să ştiţi că agenţii economici din Bistriţa fac parte dintr-un mediu deosebit de activ, deosebit de productiv. Economia din judeţul nostru se învârte destul de bine, sigur cu problemele inerente pe care le cunoaştem toţi, pentru că aceleaşi probleme pe care le au clujenii le au şi bistriţenii. Avem încă probleme de infrastructură destul de mari”, a mai spus Vasile Bar.

***

         Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii a fost reprezentată la Bistriţa de şeful Dan Maier, care a menţionat că ANAF-ul este într-un proces de reorganizare ce durează de peste 18 ani, cu o periodicitate mai mare sau mai mică, lucru nu tocmai confortabil nici pentru angajaţii instituţiei, dar nici pentru contribuabili. Dan Maier a explicat că au fost preluate de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice 138 agenţi economici mijlocii din judeţul nostru, în baza criteriilor stabilite de lege, fapt ce va însemna că sumele încasate la nivel judeţean vor scădea cu aproximativ 35%.  „Aveţi o importanţă deosebită şi o pondere importantă în structura aceasta, pentru că sumele încasate la nivelul administraţiilor judeţene, prin plecarea dumneavoastră, au scăzut proporţional cu 35% per total, ceea ce este semnificativ. Sunt mulţi care spun că pleacă agenţii economici din judeţ, sunt administraţi la mari contribuabili la Bucureşti sau la mijlocii la regiune şi nu ne rămân bani în judeţ. E o temă falsă pentru că indiferent unde sunt administraţi agenţii economici, banii oricum ajung la buget şi prin pârghiile de redistribuiri, echilibrări, cote defalcate din TVA, se întorc în teritoriu. Este un principiu fals. Chiar dacă toţi agenţii economici ar fi în Bistriţa, banii tot nu ar rămâne în Bistriţa”, a menţionat Dan Maier.

         Altfel, reprezentanţii contribuabililor mijlocii din judeţ au primit informări despre o serie de aspecte procedurale care se aplică din 16 mai 2016, precum depunerea cererilor şi eliberarea certificatelor de atestare fiscală, depunerea cererilor şi eliberarea deciziilor privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu, solicitarea cazierului fiscal, depunerea declaraţiilor fiscale şi plata obligaţiilor fiscale, depunerea formularelor 150 şi 152, solicitările de fişă analitică pe plătitor, cesiunea creanţelor fiscale, notificări etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5