Pentru infrastructura de apă şi canalizare,

Consiliul Judeţean vrea să obţină o finanţare europeană de peste 250 milioane euro

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va depune, în perioada imediat următoare, la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice lista de investiţii prioritare pentru proiectul “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Bistriţa-Năsăud”, în cadrul celei de a doua etape din perioada 2014-2020.
Preşedintele Emil Radu Moldovan a anunţat în plenul Consiliului Judeţean, reunit în şedinţă extraordinară, că aceste liste de investiţii au fost depuse, până în prezent, de alte cinci judeţe, tocmai pentru că noua optică va fi “primul venit, primul servit”.
“Pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, România va avea alocată, în exerciţiul financiar 2014-2020, suma de două miliarde euro. Spre deosebire de erxerciţiul financiar care este aproape de final, există o diferenţă mare, de data aceasta modalitatea de lucru va fi primul venit, primul servit. Cei de la ADI apă-canal, colegii primari, Aquabis, consultanţi, pe parcursul anului 2013 au fost ample consultări cu toate unităţile administrativ-teritoriale privind necesităţile pentru lista de investiţii din etapa a doua a Master Planului pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată. Vom depune la Ministerul Mediului această listă, chiar dacă vor mai apărea modificări”, a declarat preşedintele Moldovan.
Acesta a precizat că, de exemplu, primarii localităţilor Telciu şi Nuşeni au spus, în şedinţa ADI apă-canal, că îşi reevaluează dimensiunea propunerilor de investiţii pentru Master Plan.
***
În fapt, pentru etapa a doua a proiectului, Consiliul Judeţean propune o listă de investiţii - pentru alimentarea cu apă potabilă şi colectarea şi epurarea apei uzate - estimate la o valoare de 255,347 milioane euro.
Din cele 62 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului nostru, doar câteva nu sunt “prinse” la investiţii şi asta pentru că fie sunt cooptate în alte asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI Mureş – comunele Monor, Silivaşu de Câmpie, Urmeniş), fie şi-au încheiat aceste lucrări (Romuli, Parva, Şanţ).
Cele mai mari sume pentru aceste obiective figurează în dreptul municipiului Bistriţa (circa 30 milioane euro), oraşului Năsăud (18,5 milioane euro), comunelor Teaca (11,8 milioane euro), Tiha Bârgăului (10 milioane euro), oraşului Beclean (9,5 milioane euro) etc.
În lipsa accesării unor finanţări europene, pentru administraţiile locale ar fi imposibil să extindă, să modernizeze reţele de apă, canalizare, staţii de epurare etc.

***
Prima etapă a proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Bistrița‐Năsăud” este acum în implementare. Proiect al cărui beneficiar este SC AQUABIS SA Bistriţa-Năsăud are o valoare totală de 344.328.828 lei (81.594.509 euro), dintre care 265.021.293 lei sunt fonduri UE. Proiectul constă în măsuri de reabilitare a staţiilor de tratare a apei potabile şi a conductelor de aducţiune, extinderea sistemului de distribuţie a apei potabile, staţii de pompare noi şi reabilitate, extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare, construirea şi reabilitarea a patru staţii de epurare cu treaptă terţiară şi a unei staţii de epurare cu treaptă secundară. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 134. 101 locuitori.
Indicatorii fizici aproximativi ce vor fi atinşi la sfârşitul proiectului sunt: 61 km conducte de aducţiune noi, 31 km conducte de aducţiune reabilitate, 59 km reţele de distribuţie a apei noi, 35 km reţele de distribuţie reabilitate, 15 km colectoare noi de apă uzată, 73 km reţele de canalizare noi, 11 km reţele de canalizare reabilitate. La aceste lungimi de reţele se mai adaugă 8 rezervoare de apă noi, 5 rezervoare reabilitate, 5 staţii de hidrofor noi, 13 staţii de pompare a apei uzate noi. Va fi reabilitată o staţie de tratare a apei potabile şi vor fi realizate sau reabilitate cinci staţii de epurare.
Aceste investiţii sunt realizate prin şapte contracte de lucrări (doar unul nu a fost semnat, pentru zona Sângeorz-Băi) şi două contracte de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5