Conflictul dintre generatii – o realitate a societatii contemporane

Pana in prezent, nu a existat nicio generatie care sa stinga conflictul dintre parinti si copii, acesta reprezentand in continuare o constanta a vietii sociale. De-a lungul timpului, el a imbracat si forma unui fenomen in masa, precum cazul miscarii hippie care a condus substantial la ruptura dintre generatii.

Dorinta parintilor este aceea de a conserva ceea ce au cladit ei bun si sa asigure pe aceasta cale o continuitate a unui mod de viata in care au investit enorm de mult afectiv. Ei urmaresc sa transmita ce au descoperit drept valoros si se simt multumiti atunci cand copiii devin receptivi si accepta sa duca mai departe aceste valori. Aceste intentii, fie ca sunt mai mult sau mai putin egocentriste, in viziunea copilului se resimt drept niste preocupatii ale propriilor ambitii ce nu se armonizeaza prea bine de multe ori cu dorintele si idealurile pe care ei le prezinta.

Episodul obisnuit al relatiei copil-parinte se desfasoara cel mai adesea sub forma unui clasic tipar, respectiv pana la pubertate exista o apropiere si un atasament puternic fata de unul sau de ambii parinti, iar odata cu implinirea varstei de 12 ani, cercurile de prieteni devin o influenta mai mare si astfel divergentele cresc mult mai mult in intensitate, de la retrageri tacite pana la dispute pline de furie.

Cei care isi pun un semn de intrebare asupra modului de solutionare a acestui conflict si care constientizeaza mai mult existenta acestei rupturi sunt parintii care totodata sunt si interesati de gasirea unor tehnici mai eficiente de comunicare. In mod normal, rezolvarea unei dispute de ambele parti este greu de realizat, astfel ca cea mai sigura optiune o constituie orientarea catre un cabinet de psihoterapie Bucuresti.

De ce este adolescenta perioada cea mai critica?

In perioada adolescentina, tinerii incep sa cunoasca noile perspective, respectiv cele care sunt diferite de mediul si educatia de care au parte acasa. Incep sa cunoasca tot mai multe persoane, iau contact mai frecvent cu aspectele ce i le pune la dispozitie tehnologia si gasesc noi surse de inspiratie. Toate aceste lucruri ii modeleaza personalitatea unui adolescent si il ajuta sa isi construiasca un set de valori si principii pe care incearca sa il urmareasca in viata.

Atunci cand valorile pe care el le promoveaza intra in opozitie directa cu cele pe care le au parintii si mai cu seama au incercat sa i le insufle, inevitabilul se petrece. Cu un simt mai conservator si cu o experienta bogata care le permite sa aiba un punct de vedere, parintii nu pot accepta ca propriul lor copil sa fie nevoit sa treaca prin anumite incercari pentru a realiza ce ii este mai benefic.

Mentalitati diferite cu privire la drumul ce trebuie urmat in cariera

Opiniile diferite cu privire la cariera au constituit un motiv de disputa in foarte multe relatii dintre parinti si copii si in mod special in prezent. Regimurile politice si evolutia societatii au creat un real progres pe acest sector, respectiv al locurilor de munca, dar si a beneficiilor pe care le prezinta un domeniu sau altul.

Unii parinti care nu s-au adaptat in totalitate caracteristicilor perioadei actuale nu pot fi receptivi la alegerile pe care le fac ai lor copii. Un exemplu relevant in acest sens il constituie perspectiva care exista in acel timp asupra locului de munca la stat care era vazut drept cea mai sigura optiune pentru viitor. Astazi, in schimb, preferintele sunt diferite deoarece tinerii gasesc aceleasi avantaje sau chiar mai multe intr-o profesie independenta sau la un angajator privat.

Respectul pe care il asteapta fiecare generatie

Dorinta de a fi tratat cu respect este una dintre nevoile umane pe care o simte orice persoana indiferent de situatie sau caz. Multi dintre adolecenti simt ca nu primesc respectul cuvenit doar din cauza ca se orienteaza catre o moda mai putin conventionala sau pentru ca prefera un gen muzical pe care nu il apreciaza parintii. De asemenea,de cealalta parte, unii parinti au tendinta de a fi foarte autoritari si nu accepta nicio replica sau atitudine din partea copiilor care sa le stirbeasca din autoritate.

Din acest punct de vedere, se poate vorbi mai degraba de un razboi al orgoliilor si temperamentelor puternice, fapt ce amplifica ruptura si conflictele directe.

Uneori s-ar crede ca aceste episoade sunt firesti si fac parte din dorinta de afirmare a oricarui tanar care urmeaza a intra pe propriul drum, insa daca disputele sunt foarte intense, iar posibilitatea de intelegere e tot mai greu de realizat, se poate vorbi de o ruptura ale caror efecte se vor resimti pe termen lung. Consilierea de specialitate din partea unui psihoterapeut poate fi de un real folos deoarece poate ajuta cele doua parti sa asculte ambele puncte de vedere si sa fie dispuse sa accepte o cale comuna in care se restabileste armonia si echilibrul afectiv.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5