Conexiuni bistriţene la Viena

Palatul Culturii Bistriţa a fost prezent la evenimentele dedicate Zilei Europei, ce au avut loc weekend-ul trecut la Viena. Astfel, scriitorul Zorin Diaconescu şi artistul Petre Petruse au fost prezenţi la invitaţia lui Ioan Godja la manifestările româneşti ce au avut loc cu acest prilej.
Despre evenimentele ce s-au derulat am purtat un dialog cu Zorin Diaconescu.
- Ce tematica a avut programul de la Viena?
-Programul de la Viena și-a propus să marcheze a 10-a ediție a "Zilei Europei la poarta Maramureșului" - monument a cărui replică se află la Viena, în Bohmer Prater - un dialog cultural dintre localnici și comunitatea românească, susținută din țară și de Palatul Culturii din Bistrița, partener al manifestărilor organizate de mai multe asociații, animate de energicul și sufletistul Ioan Nelu Godja și grupate în jurul proiectului media pentru românii de pretutindeni radiotvunirea.com
Tematic cele 2 zile au însemnat folclor, literatură, artă plastică, muzică, teatru.
Din reacția publicului autohton dar și a autorităților austriece a rezultat capacitatea de dialog, apropierea în spiritul unității în diversitate.

- Câteva cuvinte despre organizatori şi participanţi

-Organizatorii și-au propus o misiune care i-a încărcat cu multă responsabilitate: întocmirea unei cărți de vizită a culturii române, pentru care și-au unit forțele Cercul Cultural Româno Austriac ”Unirea”, ”RadioTV Unirea” Wiener Neustadt, Asociația ”Kultur10” Sectorul 10 Favorit Viena, ”Organizația Austro Română” din Viena și ”Centrul Cultural Sighetul Marmației” Maramureș România - împreună cu invitații printre care se numără și Palatul Culturii din Bistrița.

- Câteva cuvinte despre delegaţia bistriţeană

Solistul îndrăgit de muzică populară Petre Petruse a încântat publicul din Prater cu un repertoriu care a electrizat audiența încât o prezență într-un spectacol de cântec și joc s-a trasformat într-un recital, aplaudat de un public care nu a ezitat să se ridice si să danseze pe melodiile îndrăgite care mergeau direct la suflet fiind cântate departe de casă.
Eu am avut privilegiul de a prezenta în centrul de evenimente Schwarzberg în fața unui public pretențios volumele "Malul Tăcerii" și "Duminică în Manhattan" de Dorel Cosma, antologia "Conexiuni de Noiembrie" (autori: Dorel Cosma și Menuț Maximinian) și primul număr la noii reviste "Conexiuni literare" apărut cu câteva zile în urmă.
Mi s-a dat prilejul să vorbesc și despre evenimentul în premieră organizat de IGF (Uniunea Mondială de Folclor) la Senatul României in cinstea zilei Europei și în sprijinul ideii de coeziune prin cultură, inclusiv cultura populară.

- Care a fost programul delegaţiei noastre?

Am avut un program ... "sportiv" în sensul că după o scurtă pauză de pregătire, Petre Petruse a coborât din mașină și a urcat pe scenă. Ziua următoare a fost marcată de un GPS cu ... "personalitate" care se încăpățâna să se "răzgândească" în cele mai aglomerate intersecții din centrul Vienei, încât am găsit spațiul cultural din Schwarzenbergplatz 10 mai degrabă datorită providenței decât grație tehnicii. Important este că am cunoscut sau reîntâlnit oameni care vibrează pe aceeași lungime de undă. Împreună am reconfirmat că în viața spirtuală nu există puteri mai mari și mai mici, nu există săraci sau bogați. În cultură avem cu toții o șansă si ne bucurăm de fiecare ocazie când ni se dă posibilitatea să demonstrăm acest fapt.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5