Concertele Robin and the Backstabbers şi Aria Urbană şi expoziţia Hungaromânisme, în premieră la Bistriţa, deschid lista evenimentelor primei ediţii Basm Festival

Basm este un festival interdisciplinar de cultură contemporană iniţiat de Asociaţia Bistriţa Civică. Prima ediţie Basm Festival are loc în perioada 18-20 iulie 2014, în săptămâna care marchează aniversarea a 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistriţei. În contextul acestei aniversări, programul primei ediţii se axează pe artişti contemporani din cele trei popoare care au convieţuit de-a lungul secolelor în oraş: român, maghiar şi german (saşi).

Mai multe detalii vor fi dezvăluite în această seară la primul eveniment de promovare a festivalului. Vă aşteptăm de la ora 21:00 cu Astronautalis, unul dintre cei mai apreciaţi artişti din underground-ul american care a inclus Bistriţa în traseul turneului său european. Astronautalis îmbină hip-hop-ul cu folk-ul şi muzica indie/alternative într-un melanj extrem de personal şi consistent. Se spune despre el că scrie unele dintre cele mai inteligente piese hip-hop a fost comparat cu Beck şi a colaborat cu Tegan and Sara şi mulţi alţii.

Evenimentul marchează şi deschiderea unui nou spaţiu de evenimente, Hala Gala, situat în Piaţa Mihai Eminescu la nr. 1-4, accesul fiind prin spatele complexului, lângă fostul Gold Club.

Warm-up cu Highroller, afterparty Wrong Time Wrong Planet.

www.fb.com/astronautalis

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

În peisajul muzical românesc e aproape imposibil să găseşti haiduci mai zburatici şi mai însufleţiţi ca Robin and the Backstabbers. Chiar dacă cei 6 membrii nu sunt zmei, nici zâne sau centauri, nu prea ne imaginăm trupă mai potrivită pentru a deschide lista confirmărilor Basm Festival.
Cu un sound trepidant, cu versuri mai lejere şi mai răcoroase decât primele brize ale primăverii, citând influenţe de poveste precum staţiunea Borsec, Henri Coandă şi taxidermia, Robin and the Backstabbers îşi autodescriu stilul ca „pop melodramatic”.
După 8 single-uri #1 la Radio Guerrilla, un prim album de succes şi premiul „Artistul anului” la Gala On Air Music Awards 2013, trupa iniţiată în 2010 de Andrei Robin Proca lucrează în prezent la un nou disc, a doua parte a a unei trilogii muzical-ideale: "Bacovia Overdrive".

Aria Urbană este un produs muzical curat, fără compromisuri. Cu un album la activ (ambiţiosul şi expansivul „Urbanofonica”), trupa te poartă, ca ascultător, într-un voiaj sinuos între patru puncte cardinale: trip-hop, dub, drum&bass şi breakbeat. Cumul de sentimente + dezlănţuire a acestora, conturare a spiritului cu linii melodice, plăsmuire pusă pe note, muzica Aria Urbană te scoate la dans pe versuri care vorbesc despre natura umană, soartă, revelaţii. De la primul cuvânt până la ultimul sample, mixul e neaşteptat, e intens, e halucinant. E Aria Urbană. Aria ca suprafaţă, aria ca dimensiune spirituală.

Ideea de bază a proiectului HungaRomânisme este de a traduce mot-a-mot cuvinte şi expresii din limba maghiară în română şi invers. Rezultatul, de cele mai multe ori impregnat cu un cinism sănătos, urmează a fi ilustrat. Ieşeanca Alexandra Damian adună expresiile, iar Sugár Teodor Dávid din Sf. Gheorghe le traduce şi le explică, iar autorii-artişti ai măiestrelor ilustraţii sunt: George Roşu, k., Potop, Cutărică, DUNGI şi mulţi alţii. Micile ambuteiaje datorate mediului multicultural şi tratate cu artă, urmând totodată scopul asumat al aplanării conflictelor interetnice, au intrat rapid în vizorul opiniei publice captând atenţia presei naţionale şi internaţionale. Şeful Pâine, Domnul Tobă şi Bufniţa cu puţă de cupru te-aşteaptă să-i vezi!

www.fb.com/basmfestival

www.fb.com/robinandthebackstabbers

www.fb.com/aria.urbana
www.fb.com/hungarom

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5