Comuna Teaca în sărbătoare

De 3 ani încoace, la sfârşit de iulie, Teaca se află în sărbătoare. În zilele de 30 şi 31 iulie din acest an, aici cultura a fost la ea acasă. Cele două zile de sărbătoare marcate de ploi intermitente cu miros de toamnă în plină vară, au adunat în această vatră milenară mii de oameni veniţi de pretutindeni. Prima zi a sărbătorii a fost dedicată scriitorului tecan Francisc Păcuraru printr-un colocviu „O voce a Transilvaniei: Francisc Păcuraru”, desfăşurat în sala complet renovată a Căminului Cultural din localitate, unde a avut loc lansarea volumului „Timpul şi cuvintele”, volum apărut cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Primăriei şi Consiliului Local Teaca, la iniţiativa primarului Damian Iustian Muntean, moment cultural de excepţie comentat într-un editorial separat.

Pe scena Căminului Cultural a fost prezent pentru prima dată la Teaca Grupul „ProOpera” din Bistriţa, unde au evoluat Olga Adriana Bordaş (pian), Bogdan Nistor (bariton), Alexandra Hordoan (mezzosoprană) şi Florin Pop (tenor). Seara, pe scena ridicată în centrul satului Teaca, au evoluat, într-un spectacol de muzică uşoară, folk, rock Rozalia Fucă-Tomescu, Florin Săsărman, Grupul folk „Arta” Bistriţa şi, surpriza serii, „Semnal M” din Cluj-Napoca.

Cea de a doua zi a sărbătorii a adus în faţa miilor de spectatori serbarea saşilor (Wiesenfest), aflată la cea de a X-a ediţie, iar după parada portului popular în care muzica de fanfară a formaţiei din Rodna a antrenat formaţiile artistice invitate la sărbătoare: ansamblurile folclorice „Cununa de sânziene” din Dipşa, „Bârgăul” din Susenii Bârgăului, „Păuniţa” Sângeorz-Băi, formaţiile artistice ale liceului „C.R. Vivu” din Teaca, toate acestea au evoluat pe scena din centrul satului într-un spectacol de neuitat. Apoi, şi-au făcut apariţia marile ansambluri profesioniste ale Transilvaniei – „Dor Românesc” din Bistriţa şi „Mureşul” din Târgu Mureş, care au animat întreaga asistenţă, încântată şi de prezenţa îndrăgiţilor cântăreţi de muzică populară Dinu Iancu Sălăjean, Maria Dan Golban, Mariana Deac, dar şi Cornelia Ardelean şi Olimpia Deneş, ca invitaţi speciali ai Primăriei Teaca.

Am lăsat mai la urmă pe cei care au pus umărul la realizarea acestei manifestări cultural-educative de excepţie: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi, mai ales, Primăria Teaca, reprezentată de primarul comunei, Damian Iustian Muntean, care s-a dăruit cu totul în acest act cultural deosebit, un om iubitor de cultură, care de 3 ani de când este în fruntea obştii se ocupă personal pentru realizarea fenomenului cultural prezent mereu în comuna Teaca, reuşind să trezească la viaţă tradiţiile culturale din acest spaţiu multicultural pentru ca ceea ce a început să nu mai aibă sfârşit. El a fost sprijinit în acest demers de îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Alexandru Pugna, care a fost amfitrionul întregii manifestări şi din acest an.

Ceea ce s-a întâmplat în aceste două zile la Teaca aprecierea ar trebui să fie una singură: o acţiune cultural-artistică de înaltă ţinută, prin bogăţia şi varietatea manifestărilor de acest gen, în care multiculturalitatea şi-a pus cuvântul la ea acasă, în acest spaţiu multisecular care şi-a păstrat unitatea şi diversitatea. Au fost două zile de neuitat, în care mii de oameni şi-au regăsit personalitatea în actul de cultură care a avut loc aici şi care se va repeta în fiecare an, aducându-şi contribuţia la o mai bună înţelegere între oameni, într-o lume complexă şi contradictorie care le bulversează viaţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5