Complexul Muzeal Judeţean, reabilitat cu fonduri norvegiene nerambursabile. O nouă înfăţişare, pe măsura patrimoniului pe care-l găzduieşte

Spaţiile interioare şi curtea Muzeului Judeţean vor fi „revitalizate” printr-un proiect de peste 6 milioane lei, finanţat din fonduri norvegiene rerambursabile. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud implementează proiectul „Concept de organizare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”, pe o perioadă de 17 luni, termenul final fiind iunie 2016.
Potrivit managerului de proiect, în fapt, directorul Alexandru Gavrilaş, investiţiile propuse vizează subsolul clădirii (unde se va amenaja o sală multifuncţională), intrarea principală, faţadele interioare, curtea interioară (o zonă de piaţă urbană, zonă de grădină urbană, zona rurală şi zona pieţei volante), partea de învelitoare a clădirii şi Secţia de istorie naturală.

***
„O nouă zi, un alt proiect. Suntem în faza în care putem spune că am făcut paşi importanţi în proiectul de reabilitare a clădirii Complexului Muzeal Judeţean, o clădire cu mare încărcătură istorică şi cu un trecut important, cel puţin la nivelul Transilvaniei.
Suntem într-o fază avansată pentru a implementa acest proiect, în valoare de aproximativ 1,4 milioane euro, sumă acordată integral de către finanţator, granturi SEE 2009-2014. Contractul de finanţare a fost semnat, au fost achiziţionate srviciile de proiectare, de audit şi de asistenţă tehnică. În aproximativ 3 săptămâni este termenul pentru a se preda proiectul tehnic, imediat vom demara procedura de achiziţie pentru desemnarea constructorului”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, la conferinţa de lansare a proiectului.
Vicepreşedintele Dorin Popescu a menţionat că „în ultimii 2 ani, există mai multă viaţă în cadrul Complexului Muzeal Judeţean, se întâmplă evenimente”, arătându-se convins că „vom avea încă o clădire deosebit de frumoasă, pentru un oraş de talie europeană cum e Bistriţa”.
Vicepreşedintele Alexandru Pugna a punctat faptul că Muzeul Judeţean va primi o nouă haină, „aşa cum merită Bistriţa-Năsăud şi valorile de patrimoniu pe care le găzduieşte” instituţia de cultură.

***
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, obiectiv de patrimoniu cultural definitoriu pentru judeţ, este amplasat în fosta cazarmă habsburgică construită la sfârşitul secolului XIX. Muzeul a fost inaugurat în 1987, iar Secţia de Istorie naturală, care face obiectul proiectului, a fost înfiinţat în 1955.
Proiectul îşi propune ca, printr-o suită de măsuri de dotare şi modernizare, să pună mai bine în valoare patrimoniul cultural existent, să consolideze calitatea muzeului de reper important în turismul cultural şi istoric, să regenereze imaginea muzeului, utilizând soluţii inovative preluate din experienţa internaţională şi adaptate potrivit specificului Muzeului Judeţean, devenind astfel un magnet pentru populaţia locală şi turişti.
Valoarea totală a proiectului, aprobată prin contractul de finanţare, este de 6.171.949 lei, echivalentul a 1.396.210,60 euro.

Comentarii

27/02/15 13:53
Vizitator

Muzeul Judetean joaca un rol esential in cadrul programelor educationale si in activitatea scolara a elevilor . De aceea, Proiectul pentru reamenajare, şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, trebuie sa aiba in vedere si acest aspect. Ba mai mult ar trebui sustinuta si posibilitatea diversificarii profilului muzeului cu noi sectii sau departamente, cum ar fi un acvarium si chiar un planetarium. Astfel, prin demolarea centralei termice de pe str. Bistricioarei, s-ar putea incepe sistematizarea zonei din jurul muzeului, care ar permite sa se deschida o artera de circulatie cu intrare prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu. In lungul acestei alei ce ar putea fi numita chiar “Strada Muzeului” sau ” Aleea Muzeului” ar putea fi deocamdata amenajate parcari de suprafata care sa deserveasca institutiile adiacente.
Astfel ar putea fi pusa in valoare si poarta de la intrarea de nord in curtea Muzeului Judetean, unde cu putina imaginatie si-ar putea gasi locul si un planetarium in viitor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5