Comisarul şef Cristian Niculae: După avertismente, vom amenda pe cei care folosesc bărci cu motoare termice pe lacul Colibiţa

Echipe mixte de control, în care au fost cooptaţi reprezentanţi au Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, ai Jandarmeriei, au verificat, la finele săptămânii trecute, respectarea normelor privind navigaţia pe lacul de la Colibiţa.

Cele două acţiuni de control au avut ca scop identificarea persoanelor care folosesc ambarcaţiuni echipate cu motoare termice pe lacul Colibiţa, pentru pescuit, agrement sau sporturi nautice. În cadrul acestei acţiuni, echipele au surprins patru persoane care foloseau ambarcaţiuni de acest fel. Precizez că de 3 săptămâni, SGA BN desfăşoară acţiuni de control pe lacul Colibiţa referitor la acest lucru şi ne-au cerut ajutorul. Au fost sancţionate cu un avertisment scris”, a precizat comisarul şef Cristian Niculae.

Potrivit acestuia, au fost verificate şi 11 locaţii unde erau acostate  ambarcaţiuni echipate cu motoare termice. „În toate acele locaţii am dispus măsura respectării Regulamentului lacului şi interzicerea practicării sporturilor nautice, de agrement şi pescuit cu ambarcaţiuni cu motoare termice. V-am auzit că discutaţi despre dl. Coruţiu, şi el a fost chemat la Garda de Mediu şi i s-a dispus această măsură”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu.

În următoarele 2 săptămâni, Garda de Mediu va efectua un control tematic, referitor la ariile natrale protejate, care include şi lacul Colibiţa aflat în situl Natura 2000 Cuşma.

În următoarele două săptămâni vom controla – deja am dat în planul de control al comisarilor – un număr de 15 pensiuni, unde vom verifica respectarea legislaţiei de mediu. Având în vedere că de 3 săptămâni se fac controale de către SGA BN şi Garda de Mediu şi s-au aplicat doar avertismente – pentru că am considerat că prima dată trebuie să ne facem îndatorirea de prevenire şi informare,  deşi, ca să fim cinstiţi, se cunoaşte faptul că nu este voie cu motoare termice pe lacul Colibiţa – ţin să atenţionez persoanele care încalcă legea că vom trece şi la alte sancţiuni şi riscă amenzi foarte mari.

Cei care folosesc ambarcaţiuni cu moatoare termice, potrivit OUG 195/2005, care este de fapt legea de protecţie a mediului,  riscă o amendă cuprinsă între 3000 şi 6000 lei, dacă este persoană fizică, şi între 25.000 lei şi 50.000 lei, dacă este persoană juridică. (...) Potrivit legii apelor, Legea 107/1996, amenda pentru persoane fizice, pentru nerespecarea programului de funcţionare şi organizare a lacului Colibiţa şi a Regulamentului de funcţionare,  este între 10 şi 15.000 lei, iar pentru persoane juridice este cuprinsă între 35 şi 40.000 lei”, a menţionat acesta, completând că pot fi aplicate 2 legi, fie pe arii protejate, fie pe legea apelor.

În perioada următoare, Regulamentul de exploatare a lacului Colibiţa va fi modificat, în sensul de aputea dispune ridicarea bărcilor cu motoare termice de pe lac, chiar dacă sunt doar acostate la mal. „Vă garantez, că într-o lună nu va mai fi nicio barcă (n.n. – cu motoare termice) pe Colibiţa”, a spus Cristian Niculae, dorindu-se nu o descurajare a turismului, ci eliminarea riscurilor de poluare şi o dezvoltare durabilă.

***

Controale au fost făcute şi la pensiunile din zonă. „Controalele Gărzii de Mediu în zona Colibiţa au început în iulie-august 2013. Controalele s-au efectuat ca urmare a autorizării Gărzii de Mediu cu privire la deversările de ape uzate şi depozitările necontrolate de deşeuri. Au fost verificate fosele septice ale deţinătorilor de imobile şi contractele de salubrizare. În anul 2014, prin Ordinul prefectului, a fost constituită Comisia mixtă de control în vederea atestării localităţii Colibiţa ca staţiune turistică de interes local.

În acest sens, Garda de Mediu a verificat 28 pensiuni, controalele vizând respectarea legislaţiei de mediu în vigoare – contracte de salubrizare, fose septice şi dovada vidanjării lor, pentru că degeaba au fose septice, dacă nu pot prezenta dovada vidanjării. Ca urmare a acestor controale, Garda de Mediu a dispus măsuri în vederea corectării neconformităţilor constatate şi s-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 65.000 lei”, a precizat comisarul şef Cristian Niculae, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Comentarii

19/08/15 14:02
Balan Marius- e...

Mult succes D-le Comisar NICOLAE. Sper sa va tineti de cuvant, pt. ca sunteti si un impatimit pescar. Ecologistii va sustin, si incercam la randul nostru sa va sprijinim asa cum ne pricepem. BAFTA !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]