Colţul filatelistului

Pentru o necesară sistematică filatelică

III. Personalizări ale produselor poştale destinate asigurării funcţionării corespondenţei

1.Perforaţii oficiale

Unele administraţii poştale pot de anumitor produse proprii, întrebuinţări speciale, folosind procedeul de perforare. Prin aceasta nu se afectează caracterul produsului poştal care, devenind piesă filatelică, se poate afla la oricare palier sistematic: obliterate ori neobliterate chiar fiind perforate.

Pentru a preveni sustragerile de mărci sau folosirea lor în alte scopuri, o serie de firme particulare au recurs la perforarea iniţialelor firmelor în timbrele respective. Desigur, cu aprobarea poştei. Au fost cazuri de perforaţii numai tolerate de către administraţia poştală, executate de către firme. Aceste mărci poartă perforaţii PERFINS (sau particulare).

În orice situaţie se găseşte o perforaţie, ea nu produce schimbări în trăsăturile piesei respective, care rămâne pe mai departe hârtie de valoare şi document istoric. În cel mai fericit caz poate adăuga ceva în plus caracterului de document istoric al piesei.

După cum am mai precizat, mărcile personalizate astfel, pot exista NOI sau CIRCULATE. Obliteraţiile de complezenţă sunt excluse în cazul acestor produse poştale. Cele care prezintă obliteraţii de complezenţă sunt falsuri provocate ca urmare a unor acte de sabotaj. În acest fel de cazuri, piesele perforate îşi păstrează calitatea de a fi şi rămâne filatelice!

IV. Comentarii adiţionale

1.Defecte şi… defecte

Sunt unele piese realizate defectuos care însă nu au fost înlăturate de către CTC-işti, ci au fost admise circulaţiei poştale, fiind date la desfacere; totuşi, acelea care erau exagerat de defectuos imprimate au fost obliterate de complezenţă. După anumiţi exegeţi (vezi Gr. Racoviceanu), chiar şi piesele obliterate „de complezenţă” comportă numai scăderea, diminuarea cu 50% a cotaţiilor faţă de catalog, iar nu trecerea lor în categoria maculatură. Este părerea domniei sale, noi rămânem consecvenţă opiniei că aceste piese sunt numai material didactic!

Dăunătoare pentru colecţionistica actuală sunt produsele difuzate preferenţial, care au numai un aparent caracter poştal. Cele mai toxice produse însă sunt acelea care au valori faciale exagerat de mari faţă de nomenclatorul taxelor poştale. Ele au numai aparent o justificare poştală, nefiind comenzi ale poştei, în realitate principalul lor scop fiind exploatarea colecţionarilor şi îmbogăţirea Cristinei PSD - D… N…! Această stare de lucruri trebuie urgent sancţionată de către U.P.U., căci poşta naţională este neputincioasă, prin scoaterea în afara legii a respectivelor maculaturi şi amendarea statului român de fiecare dată când apare la desfacere atari monstruozităţi frumos colorate… Propunem F.F.R. şi F.I.P. interzicerea lor de a fi prezente la orice expoziţie filatelică!

b…. şi alte posibile sistematizări

După perioadele cărora le sunt proprii, piesele filatelice se mai pot clasifica astfel:

- clasice: de la prima marcă emisă de către stat şi până la emisiunile din 1899, inclusiv;

- moderne: de la 1900 până la 1947, inclusiv;

- contemporane: de la 1948 la 200;

- produse toxice: cele ale ROMFILATELICA din 2002 şi până cine ştie când…?

Mihai Lucian Valea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5