Colindătorii din Piatra

Grupul Coral din Piatra, condus de preotul Ioan Clapa, a impresionat auditoriul prezent la Complexul Muzeal Bistriţa în cadrul acţiunii „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”, cel puţin prin două aspecte. În primul rând, prin costumele populare etalate de cei 13 interpreţi. Îmbrăcaţi în sumane din pănură (astăzi nu se mai ţese asemenea material din lână), cu costume vechi, cusute manual, care au impregnate mii de mărgele multicolore. Unele dintre pieptare interpreţii le-au moştenit de la bunici şi părinţi şi sunt păstrate acasă la Piatra ori Chiuza în lăzile de zestre.
S-a remarcat apoi încălţămintea colindătorilor: fete şi băieţi, în opinici din piele sau cauciuc, confecţionate în Zagra, de unde le cumpără cu vreo 30 lei perechea. Ciorapii croşetaţi din lână albă şi obielele din pănură întregesc costumul celor din Piatra.
În al doilea rând, repertoriul colindelor i-a bucurat pe ascultători. Colinde vechi, cu accente locale, dar şi producţii adaptate specificului zonei. Preotul Ioan Clapa, de aproape cinci ani slujitor al altarului în Parohia Piatra, a reuşit să-i adune pe aceşti tineri, elevi la Beclean şi Năsăud, în seriile premergătoare Crăciunului, la repetiţii. Nu sunt multe cazuri când preotul satului reuşeşte să adune în juru-i cete de colindători, iar prin repetiţii ajung la o înaltă măiestrie interpretativă. Grupul de colindători din Piatra este „veteran” dacă privim prin prisma participării la „Crăciun în Bistriţa-Năsăud”, nelipsind de la nicio ediţie.
Felicitări preotului dirijor Ioan Clapa, interpreţilor-elevi şi deopotrivă părinţilor şi bunicilor care mai păstrează o mare comoară, costumul popular românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5