Cleopatra Lorinţiu, bucuria reîntoarcerii într-un limpede loc

Eveniment cultural la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”. Cleopatra Lorinţiu s-a întors acasă cu o nouă carte. Cunoscuta scriitoare şi-a prezentat în faţa bistriţenilor volumul „Scurte întâlniri. Există un limpede loc”, editat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”.
Cartea readuce în atenţia cititorilor una dintre cele mai frumoase prezentări despre judeţul Bistriţa-Năsăud ce apărea la Editura „Sport Turism” în anul 1989, sub genericul „Există un limpede loc”. O carte care vorbeşte despre miraculoasele dimineţi din Bistriţa-Năsăud, lumea de pe Someş, înălţimea munţilor Ţibleş, Călimani şi Bârgău, dar şi farmecul câmpiei de înalte coline. Despre judeţul nostru a scris, cu respect pentru înaintaşi, dar şi cu dragoste pentru contemporani, Cleopatra Lorinţiu. Acestui volum, ce apărea înainte de Revoluţie în 50.000 de exemplare, Cleopatra Lorinţiu îi mai adaugă acum patru capitole, care vorbesc despre evenimente culturale întâmplate atât în ţară cât şi peste hotare, dar şi despre scurte întâlniri cu personalităţi ce i-au marcat viaţa, amintind aici pe Romulus Vulcănescu, Cella Serghi, Ştefan Augustin Doinaş, Gheorghe Tomozei. Nu lipesec nici bistriţenii din această carte, amintind aici pe Ioan Pintea, Gavril Ţărmure, Melania Cuc, Mircea Măluţ, Alexandru Gavrilaş, Victoria Fătu Nalaţiu, Valeria Peter Predescu, Alexandru Pugna şi lista ar putea continua.
Evenimentul a fost moderat de directorul instituţiei, Ioan Pintea, care şi-a amintit momentul în care cumpăra din librăria din Năsăud, copil fiind la Runc, prima carte a Cleopatrei Lorinţiu –„ Regina cu paşi furaţi”. Considerând-o una dintre cele mai importante poete ale generaţiei sale, Ioan Pintea i-a propus ca pentru anul viitor să-i fie reeditată o antologie cu cele mai frumoase poeme.
La rândul lui, Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, cel care a insistat pentru reeditarea volumului „Există un limpede loc”, a vorbit despre felul în care Cleopatra Lorinţiu i-a marcat cariera prin articolele scrise la debutul său în revistele din Capitală.
Editorul cărţii, Gavril Ţărmure, a vorbit despre importanţa acestei cărţi în peisajul literar, despre modul în care Cleopatra Lorinţiu ştie să-şi construiască opera.
Evenimentul a surprins şi prin naturaleţea cu care Cleopatra Lorinţiu ştie să vină de fiecare dată în faţa publicului, cuvintele ei fiind o adevărată mărturie despre modul în care fiecare dintre noi trebuie să promovăm frumosul şi esteticul, astfel încât să avem din nou repere culturale.
În final, scriitoarea a acordat autografe şi s-a bucurat de reîntoarcerea acasă, unde şi-a întâlnit vechi prieteni. Cleopatra Lorinţiu este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a UCIN, fiind scriitor, jurnalist, realizator de televiziune, scenarist, autor de filme documentare şi diplomat. Realizează documentare care surprind identitatea noastră culturală şi geopolitică la Televiziunea Română şi este directorul unei reviste cunoscută de acum în ţară – Zaman. A publicat peste 20 de volume de poezie, proză, eseuri, memorialistică, traduceri, interviuri, primind pentru acest lucru premiul internaţional Naji Naman.
Întotdeauna întâlnirea cu Cleopatra Lorinţiu este o sărbătoare, aşa cum a fost şi cea de la Biblioteca Judeţeană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5