Claudiu Herinean este noul preot din Iclod. Parohia Dumbrăviţa, vacantă

Părintele Claudiu Herinean, care slujește în parohia Dumbrăvița protopopiatul Beclean, a fost desemnat în urma interviului ce a avut loc la Centrul Eparhial noul preot al parohiei Iclod din protopopiatul Gherla.
S-au înscris 15 preoți și tineri teologi din Arhiepiscopia Clujului, iar comisia a fost prezidată de ÎPS Mitropolit Andrei. Interviul a constat în susținerea a trei probe, predică, cateheză și întrebări din liturgică.
Claudiu Herinean va rămâne în parohie până pe 10 august. Anul acesta, de Sfânta Marie Mare, cea mai mare sărbătoare a satului Dumbrăviţa nu va mai sluji aici, ci la Nicula. Instalarea noului preot al parohiei Iclod din protopopiatul Gherla va avea loc pe 17 august. După această dată Parohia Dumbrăviţa va fi vacantă.
În august 2007 Parohia Dumbrăviţa devenea vacantă, după moartea părintelui Benedict Vălean ( care a slujit în sat începând din 1971 până la finalul vieţii, timp de 36 de ani). În urma concursului a fost numit preotul Claudiu Herinean, instalat de protopop Ioan Dâmbu, Dumbrăviţa fiind prima lui parohie. În 2011 credincioşii din Dumbrăviţa l-au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Vasile Someşanul. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe scena special amenajată lângă biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ierarhul fiind înconjurat de 20 de preoţi. Mulţime de oameni au ascultat cuvintele de învăţătură ale ierarhului, precum şi ale protopopului Doru Zinveliu. Pentru strădania sa, la doar 4 ani de preoţie, tânărul preot Claudiu Herinean, a fost distins de către mitropolitul Andrei cu brâul roşu şi gradul de iconom. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de binecuvântare a frumoasei case parohiale, construită prin contribuţia enoriaşilor şi a Consiliului Local. În 2013 din nou sărbătoare pe Valea Ţibleşului, prin prezenţa Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei la Dumbrăvița. Ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor realizate în ultimii ani, la locașul de cult. Astfel a fost sfințit altarul de vară, închinat praznicului “Adormirii Maicii Domnului”, realizat în apropierea bisericii, pictura de pe pridvorul locașului de rugăciune, precum şi lucrările de renovare din exterior. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de diaconi şi peste 20 de preoți (în majoritate fii ai satului) a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească. De la Centrul Eparhial Părintele Mitropolit a fost însoțit de consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, Arhid. Gavril Vârva, consilierul pe probleme de misiune și protocol, Arhid. Claudiu Grama și secretarul eparhial Valentin Vesa. Au făcut parte din sobor și părintele protopop de Beclean, Doru Zimveliu, maica stareţă Veronica şi părintele Siluan de la Mănăstirea Dobric. La finalul Sfintei Liturghii Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe părintele Claudiu Herinean la rangul de iconom stravofor cu dreptul de a purta cruce. Deşi se află în slujba preoţiei de doar 7 ani, prima parohie fiind Dumbrăviţa, părintele paroh Claudiu Herinean, a reuşit, în acest scurt timp, să primească aceste mari distincţii preoţeşti pentru lucrările alese, biserica arătând ca o adevărată mireasă a Domnului. Preotul Herinean merge de la o Parohie de , categoria II, cu 570 de suflete, Dumbrăviţa, la Parohia Iclodcu 1500 suflete, de categoria I. Suntem convinşi că şi la Iclod va face lucruri spre mărirea celor sfinte şi că nu va uita primii 7 ani de preoţie, petrecuţi la Dumbrăviţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]