CINE A CÂŞTIGAT ALEGERILE EUROPARLAMENTARE?

S-au încheiat şi aceste alegeri europarlamentare desfăşurate într-un mare absenteism, la vot venind doar 27,67% dintre cetăţenii cu drept de vot, ceea ce plasează ţara noastră pe unul dintre ultimele locuri ale Uniunii Europene, media pe Uniune fiind de 43%.De ce au fost atâţia absenţi este greu de explicat, dincolo de comoditatea dâmboviţeană, există o lehamite pentru clasa politică, încrederea populaţiei faţă de ea este foarte scăzută, de asemenea , este nivelul scăzut al multora de a înţelege importanţa Parlamentului European, a Uniunii Europene, în general, pe omul de rând interesându-l mai degrabă ce mâncare mai poate pune pe masa copiilor şi nu problemele Bruxelului, pe care, de altfel, nici nu prea le înţeleg. Nici partidele şi oamenii politici nu s-au omorât cu firea să le explice, aproape toată campania electorală s-a axat nu pe soluţii europene de fond, ci doar pe imaginea dâmboviţeană care înseamnă să-ţi discreditezi adversarul politic cu orice preţ. Atunci ce pretenţii să mai avem că nea Gheorghe şi lelea Ioana nu au mers la vot şi habar n-au ce este aia Uniunea Europeană!

Procesul de vot a fost de origine românească, cu masiv turism electoral, în care 65o.ooo de oameni au votat pe listele suplimentare, ceea ce reprezintă un ciudat procent de 13% din numărul total de voturi, cu cadouri electorale la lumina zilei, cu 194.000 de voturi anulate.

Cine a câştigat alegerile europarlamentare din România? Mircea Geoană spune că Alianţa PSD-PC, cu cele 31,07%, faţă de PD-L cu 29,75%. Însă Boc arată cu mâna la Elena Băsescu care a candidat independent, dar care se întoarce rapid în curtea PDL-ului, aceasta a adunat 4,22%, care adunate cu cele 29,71% procente ale PD-L întrec cu 2,8% voturile Alianţei PSD-PC. La mandate, Alianţa PSD-PC are 11, dintre care unul aparţine PC-ului, PD-L are 10, plus Elena unul, aşadar 11 la 11 între cele două mari grupări politice. Atunci cine a câştigat alegerile? Social Democraţii nu iau în calcul pe Elena, PD-L o ia, şi uite aşa fiecare se declară câştigător al alegerilor. Ce facem, apelăm la Curtea Constituţională?

PNL a avut 14,52%, dezolant pentru pretenţiile lor, Crin Antonescu spune cu năduf că „România este o ţară părăsită, lăsată la mâna hoţilor.” PNL ar avea 5 europarlamentari. Maghiarii au venit masiv la vot, de aceea UDMR a obţinut 8,92% şi 3 locuri, şi datorită absenteismului masiv, la fel şi PRM cu cele 8,64% şi 3 locuri, spre satisfacţia lui Vadim aflat imediat în căutare de grupuri parlamentare europene pentru afiliere. Elena Băsescu a constituit o mare surpriză cu cele 4,22% procente, insă să recunoaştem, poartă un nume greu şi a avut în spate sprijinul, cel puţin logistic, al PD-L. Gigi Becali pleacă rapid de lângă Vadim şi spune că negociază pentru a intra în rândul Partidului Popular European, din care mai fac parte PD-L, PNŢCD, şi UDMR.

Miza câştigării alegerilor între PD-L şi PSD este aceea, care dintre ele nominalizează comisarul european care revine României. PSD face parte din Partidul Socialist European, are 11 locuri, PD-L, cu cele 10 locuri plus unul, Elena, împreună cu UDMR, 3 locuri şi posibil Becali, sunt în Partidul Popular European, aşadar probabil că acest grup îşi promovează candidatul pentru postul de comisar european, vom mai vedea.

În Europa centrul-dreapta a câştigat alegerile, Partidul Popular European are 263 mandate, în timp ce Partidul Socialist European este dezamăgit cu cele doar 163 mandate, în condiţii de criză mondială, nevalorificată electoral. Liberalii au 80 mandate, iar ecologiştii, 52. Circa 100 mandate au fost cucerite de eurosceptici, radicali, antieuropeni şi chiar extremişti.

Aşadar in Europa stânga a pierut in detrimentul dreptei. Şi totuşi se preconizează o mare coaliţie europeană, Partidul Popular European, Partidul Socialist şi Partidul Liberal European, pentru a contracara aripa antieuropeană. La noi, cine a câştigat alegerile? Reputatul analist politic Cristian Pârvulescu, preşedinte Pro-Democraţia, spune că moral şi juridic, a câştigat Alianţa PSD-PC, însă politic a câştigat PD-L. Până la urmă vom vedea cine a câştigat. Important este ca oamenii care se duc acolo, să lucreze bine pentru interesele româneşti şi europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5