Ceremonie militară şi religioasă la Sângeorz-Băi, la dezvelirea bustului Cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri

Eparhia de Cluj-Gherla

În anul Centenar al Unirii şi anul omagial Iuliu Hossu, Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a făcut tuturor Protopopiatelor Eparhiei de Cluj-Gherla invitaţia de a înălţa monumente comemorative, prin care să fie omagiată memoria Eminenţei Sale Dr. Iuliu Hossu, Episcop român unit a cărui personalitate este strâns legată de evenimentul Marii Uniri.

Urmând acestui îndemn, pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, împreună cu autorităţile oraşului Sângeorz-Băi, au organizat duminică, 2 septembrie 2018, o ceremonie militară şi religioasă, care a marcat dezvelirea, în faţa bisericii protopopiale din Sîngeorz-Băi, a unui bust al Cardinalului Iuliu Hossu.

O impresionantă festivitate militară, cu participarea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” de la Bistriţa, a dat momentului un caracter solemn. 

Au fost prezenţi PS Florentin, Pr. Nicolae Jarda, Protopop de Rodna, Pr. Ioan Frişan Protopop de Bistriţa, numeroşi preoţi din Protopopiatele Rodna, Bistriţa şi alte Protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla, preoţi din Biserica Ortodoxă, şi, între autorităţi, Traian Ogâgău  - primarul oraşului Sângeorz-Băi şi Vasile Puica - vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primari din alte localităţi. Au participat persoane consacrate: Maica Marcela Runcan Superioară provincială şi Surori Baziliene, Surori din Congregaţia Maicii Domnului, Pr. Ierom. Laurian Daboc superior provincial şi Călugări Bazilieni, membre ale Reuniunii Mariane, tineri, în total, în jur de 400 de participanţi la eveniment. 
 

În cadrul unei ceremonii oficiată împreună cu preoţii şi diaconii prezenţi, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a binecuvântat monumentul, şi, în acest context a prezentat câteva linii biografice a marii personalităţi omagiate, „Iuliu Hossu, eminent student, cu două doctorate de Roma, cu o cunoaştere enciclopedică, o profundă intuiţie istorică, mare iubitor şi apărător de Biserică şi de Neam, Senator de drept în Parlamentul României, membru al Academiei Române, participant activ la Actul de întregire de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, martir şi mărturisitor pentru fidelitatea în credinţă, cel dintâi Cardinal al neamului românesc, spirit conciliant, ecumenic şi iertător, care avea o relaţie foarte bună cu Ierarhii ortodocşi din acel timp, dar şi cu cei romano-catolici şi reformaţi. Era un om deschis tuturor, pentru că, dincolo de confesiune sau etnie, a primat pentru el credinţa”. 
 

Episcopul Iuliu Hossu, hirotonit şi instalat, în 1917, în Catedrala din Gherla. În Anul Marii Uniri, 1918, „prin mesaje şi scrieri pastorale către cler şi credincioşi, încurajează participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia. Are legături directe cu marii artizani ai Unirii, cu Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiş, participă la întrunirea Marelui Sfat Naţional de la Alba Iulia şi i se încredinţează onoarea de a da glas Rezoluţiunii Marii Adunări Naţionale în faţa celor cca. 100.000 de români de pe Câmpul lui Horea. Sunt memorabile cuvintele rostite atunci şi am dorit să rămână înscrise şi aici, la fundamentul acestui bust comemorativ” – a spus Ierarhul clujean. Înainte de citirea Rezoluţiunii, tânărul Episcop de doar 33 de ani, spunea: „astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi, toţi românii de pe aceste plaiuri, ne unim pe veci cu Ţara Mamă, România”.

În faţa celei dintâi sculpturi a Cardinalului Iuliu Hossu inaugurată la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla în acest an comemorativ, Preasfinţia Sa a adresat mulţumiri sculptorului Vlad Prună, artist din Sîngeorz-Băi „care cu multă măiestrie a realizat acest bust prin propria cheltuială”, explicând faptul că, „statuia nu este o «fotocopie» a chipului tânărului Episcop, ci este o împletire a chipului tânărului Episcop de numai 32 de ani, plin de zel apostolic, cu cel al Cardinalului de 85 de ani, care, «cu neîmbătrânită dragoste», priveşte cu speranţă şi încredere spre viitorul Bisericii şi al Neamului Românesc pentru care s-a jertfit”. A mulţumit totodată autorităţilor locale, d-lui primar, tuturor celor care au sprijinit această nobilă iniţiativă.

Luând cuvântul, primarul oraşului Sîngeorz-Băi a mulţumit la rândul său celor care au depus eforturi pentru amplasarea acestui monument. D-nia sa a invitat, cu emoţie, la „un exerciţiu de imaginaţie: să ne întoarcem în timp cu 100 de ani”, în momentul când Episcopul român unit „a citit Actul Unirii la Alba Iulia, după care l-a înmânat Regelui Ferdinand”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ),  Vasile Puica, a transmis în continuare salutul preşedintelui CJ şi şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment „important pentru comunitatea locală, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru România”. Au fost amintite cuvintele adresate de Episcopul Iuliu Hossu, la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, Episcopului ortodox Miron Cristea: „pe cum ne vedeţi pe noi îmbrăţişaţi, aşa să rămână pe veci îmbrăţişaţi toţi fraţii români!”, în aplauzele întregii asistenţe. D-nia Sa a afirmat că „este o responsabilitate şi o onoare de a cinsti memoria celor care au contribuit la Marea Unire” şi acest monument este o dovadă că Episcopul Hossu nu a fost uitat şi că jertfa sa nu a fost în zadar. 

În acordurile Fanfarei militare, au fost depuse coroane de flori, din partea Primăriei oraşului Sîngeorz-Băi, a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Garnizoanei Bistriţa şi a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare. Armata şi-a adus în mod solemn omagiul, în faţa personalităţii celui care a fost, cum a subliniat PS Florentin, „adevărat erou al neamului românesc pe câmpul de luptă al vieţii spirituale şi al credinţei, dar şi, ca preot militar, pe câmpul de luptă efectiv, chiar dacă în spatele frontului, pentru a acorda asistenţă spirituală”.
Impresionanta ceremonie religioasă şi militară, a fost urmată de Pelerinajul la Cormaia care se organizează anual cu ocazia hramului bisericii parohiale, această ediţie fiind dedicată, cum era firesc, Episcopului martir şi mărturisitor Iuliu Hossu.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5