Centru de zi pentru persoane vârstnice, pe str. Octavian Goga, prin reabilitarea unui imobil cu fonduri europene

Consilierii municipali vor dezbate în şedinţaordinară de joi, 13 septembrie, proiectul “Centru de zi pentru persoane vârstnice – Reabilitare şi modernizare imobil din strada Octavian Goga”, care va beneficia de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

    Valoarea totală a proiectului este de 2.999.184,31 lei, din care 2.246.059,45 lei - valoare totală eligibilă şi 753.124,86 lei - valoare totală neeligibilă. Contribuţia proprie în proiect a Municipiului Bistriţa, în valoare de 798.470,60 lei, reprezentând atât achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului - în cuantum de 753.124,86 lei cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului - în cuantum de 45.345,74 lei. Durata de implementare a proiectului este de 49 luni.   

Municipiul Bistriţa a depus, în septembrie 2017, acest proiect la ADR Nord-Vest în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Printr-o adresă, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest informează Primăria municipiului Bistriţa asupra faptului că proiectul a parcurs etapa de evaluare tehnica şi financiară și s-a încadrat în etapa precontractuală.

         Obiectivul general al proiectului este prevenirea automarginalizării şi excluziunii sociale a persoanelor vârstnice prin crearea unui centru de zi pentru acestea, în vederea creşterii interacţiunii sociale şi implicit a calităţii vieţii pentru grupul ţintă. Acest centru de zi se va centra pe activităţile persoanelor în vârstă, acestea desfăşurîndu-se atat în interiorul centrului cât şi in exteriorul lui, precum şi pe relaţiile de comunicare interpersonale, urmărindu-se astfel contactul fiecarui vârstnic cooptat în program cu realitatea sociala.

Reabilitarea şi modernizarea clădirii de pe strada Octavian Goga are ca scop asigurarea unui spaţiu de întâlnire şi recreere pentru persoanele vârstnice. Prin realizarea acestui proiect se va asigura suportul şi sprijinul necesar acestei categorii de persoane şi este o alternativă de evitare a marginalizării sociale a vârstnicilor. Activitatile pe care le propune Centrul de zi pentru persoane vârstnice: sa informeze cu privire la drepturile prevăzute de actele normative in vigoare, să organizeze excursii, vizite, jocuri de societate, să organizeze activităţi cultural-artistice, să ofere suport social în caz de îmbolnăvire, să-i ajute pe beneficiari în rezolvarea unor probleme administrative, să desfăşoare activităţi practice, consiliere psihologiă, socio-terapie, precum şi kinetoterapie şi asigurarea asistenţei medicale primare.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de beneficiarii direcţi ai acestui nou centru creat pe parcursul perioadei de operare - un numar de 500 de persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, aflate în situatii de risc, precum cei ramăşi singuri, fără familie sau susţinatori legali, cu venituri foarte mici sau fără nicio sursă de venit, precum şi alte persone predispuse riscului de marginalizare socială.

 

 

Comentarii

16/09/18 11:22
Carcotas

FAIN, DAR PROBABIL CA VOR FI NUMAI DIN AIA CARE NU SE VOR PUTEA "MISCA " SI NU VOR AVEA NECESARA CATE O PLIMBARE ZILNICA IN "CURTEA UNITATII " ( MACAR ) . Va fi ceva, asa... ca intr-un spital cu "imobilizati la pat " ... cred ca ...

23/12/20 23:55
Ciprian Samoilă

Centrul va fi finalizat în septembrie 2021 conform panoului de afișaj.
Am pus un punct pe Harta Verde Bistrița pentru acest centru cu o descriere și imagini la zi la pagina https://new.opengreenmap.org/browse/sites/5fe3b6166d962f0100a05a41?local....

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5