CE STIM DESPRE VIRUSUL WEST NILE (VWN)

Virusul West Nile (VWN) este un virus din familia Flaviviridae. Se gaseste atit in regiunile tropicale cit si in cele cu clima temperata. Infecteaza pasari in special dar si oameni (cu predilectie persoanele mature), animale – in special cai, caini, pisici, lilieci, veverite, sconcsi sau iepuri de casa. La mamifere, virusul nu se multiplica la fel de repede.

VWN afecteaza sistemul nervos central iar simptomele sunt diferite. Astfel: la majoritatea oamenilor nu exista simptome - aproximativ 90% din persoanele afectate cu VWN nu prezinta nici un fel de simptome. Unele persoane, pina la aproximativ 20% dintre cei infectati, pot prezenta simptome usoare, incluzind febra, cefalee, greata, voma si uneori inflamarea ganglionilor limfatici si eruptie cutanata pe fata anterioara si posterioara a toracelui si abdomen. Citeva persoane (aprox. 1 din 150 de persoane infectate) pot dezvolta forma severa a bolii. Simptomele pot include temperatura ridicata, cefalee, redoarea cefei, stupoare, dezorientare, coma, tremur, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, pierderea sensibilitatii si paralizie. Aceste simptome pot persista iar afectarea neurologica poate fi permanenta.

Modul de transmitere. Transmiterea se face prin tintari infectati: VWN este raspindit prin intepaturile tintarilor infectati care sunt purtatori si care se infecteaza la rindul lor cind se hranesc din pasari infectate. Tintarii infectati pot transmite apoi VWN la oameni sau animale prin muscatura. Se mai poate face prin transfuzii, transplant sau de la mama la copil (alaptare, in timpul sarcinii de la mama la fat) intr-un numar foarte mic de cazuri. NU se transmite prin atingere (contact intimplator sau sarut)!

Modalitati de prevenire. Cea mai la indemina si cea mai buna metoda este evitarea muscaturilor de tintari (se poarta haine cu mineci lungi, pantaloni lungi, se pun plase de protectie la geamuri si usi acolo unde se poate). Cind sunteti in aer liber, utilizati substante adecvate pentru protectia impotriva tintarilor (intrebati in farmacii ce fel de produse va pot pune la dispozitie!). Multi tintari sunt mai activi in zori si in amurg. Nu stati in aer liber in aceste perioade. Hainele de culori deschise va pot ajuta sa observati tintarii care se aseaza pe dumneavoastra. Curatati locurile din casa unde cresc tintari (goliti de apa vazele cu flori, alte vase si butoaie care contin apa statuta) dar si de linga casa (inlocuiti cit se poate de des apa din care beau animalele sau se scalda, desecati baltoacele, goliti subsolurile de apa care balteste).

Daca o persoana este infectata (respectiv se simpte rau), apeleaza la medicul de familie.

Situatia in Romania. Directorul Institutului National de Boli Infectioase, doctorul Adrian Streinu Cercel, a declarat ca nu exista in Romania pericolul declansarii unei epidemii, intrucat nu este pentru prima data cand ne confruntam cu o astfel de situatie. In 1996, tara noastra a avut de infruntat prima epidemie de infectare cu virusul West Nile din Europa. Atunci au fost semnalate aproape 300 de cazuri de boli ale sistemului nervos central provocate de acest virus. Potrivit domnului Streinu Cercel, in tara noastra apar, anual si doar in numar foarte mic, cazuri de infectare cu virusul West Nile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5