Ce nu înţeleg unii parlamentari

Unii parlamentari spun că au votat împotriva cererii ministrului justiţiei de ridicare a imunităţii parlamentare cu privire la un coleg parlamentar pe motivul că nu cred necesară arestarea şi nu sunt convinşi că acest coleg este vinovat. Aceşti parlamentari nu ştiu în ce constă rolul lor în procedura de încuviinţare a arestării unui parlamentar.
În procedura de arestare nici chiar judecătorul nu stabileşte vinovăţia, nici nu are voie, el stabileşte doar dacă sunt probe sau cel puţin indicii că a fost comisă o faptă penală şi că s-ar impune privarea de libertate a persoanei pentru a se asigura desfăşurarea normală a procesului penal.
Parlamentarii trebuie să vadă dacă în cauza respectivă este o procedură penală declanşată, dacă aceasta vizează un parlamentar, dacă fapta imputată nu are legătură cu votul politic sau vreo opinie politică a lui, cum se referă art. 72 din Constituţie. Nu au voie să se pronunţe cu privire la legalitatea probelor, la consistenţa acestora, la vinovăţia persoanei urmărite, nu au voie să aprecieze dacă este necesară sau nu arestarea. Dacă o fac, comit ceea ce se numeşte imixtiune în justiţie.
Nu există nici o reglementare prin care procurorii să fie obligaţi să trimită Parlamentului tot dosarul cauzei, urmărirea penală nu este publică. Ceea ce ajunge la Parlament este cererea ministrului justiţiei bazată pe solicitarea şefului Parchetului care are la bază referatul procurorului de caz.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5