Cătălin Manea (preşedinte executiv): Obiectivul Partidei Romilor este să fim prezenţi în consiliile locale şi judeţene!

Preşedintele executiv al Paridei Romilor, Cătălin Manea, a precizat, că până la finalul acestui an, mai exact în luna noiembrie, toate organizaţiile de romi de pe raza judeţului vor fi reorganizate potrivit statutului. „Structurile deja existente vor intra într-un proces de reorganizare, vom avea alegeri, va trebui să ne definim mult mai clar cine sunt reprezentanţii romilor din plan local care îşi asumă discursuri despre etnia romă şi care sunt legitimi, împuterniciţi de către romii din comunitate să le reprezinte interesele în dialog cu factorii decizionali pe plan instituţional”, a declarat Manea.

În ceea ce privelte alegerile europarlamentare şi prezindenţiale din acest an, Partida Romilor va susţine partidul care îşi va asuma cele trei priorităţi. „Noi nu avem un candidat de etnie romă pe listele niciunui partid politic. Nu avem un interes prin intermediuil vreunui candidat. Prezenţa noastră, a romilor, pe teritoriul României, prin structurile pe care noi le avem organizate, e de luat în seamă. Suntem structuraţi şi avem comitete de conducere în peste 460 de localităţi din România, dacă luaţi în calcul că sunt 3180 de localităţi, înseamnă că ponderea etniei rome este destul de semnificativă. Legat de alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, Partida Romilor va susţine acel partid politic care îşi va asuma la nivel naţional implementarea celor trei obiective majore,  educaţie, sănătate şi dezvoltare comunitară. Formaţiunea politică care se va angaja în mod ferm să preia pe agendă aceste probleme, aceste obiective şi să le implementeze pentru a rezolva în continuare din problemele destul de amplificate ale comunităţilor de romi va fi formaţiunea susţinută de organizaţia noastră. Altminteri, nu vom susţine niciun demagog, niciun politician apărut peste noapte şi nu vom da curs ca aceste comunităţi de romi să fie hăcuite şi fiecare să-şi ia halca lui, bucăţica lui, şi să-i manipuleze pe romi”, a declarat preşedintele execitiv al Partidei Romilor.

Liderul rom a menţionat că, din fericire, comunităţile de romi au ajuns la  o altă maturitate şi nu mai pot fi la fel de uşor manipulaţi. „Dacă în urmă cu 15 ani vorbeam despre venitul minim garantat, despre o sărăcie lucie, astăzi vorbim despre o populaţie de etnie romă care a mai fost prin Europa, la muncă, resursele financiare pe care le-au dobândit le-au adus în ţară şi au construit gospodării frumoase. Minoritatea romă a evoluat şi solicită să aibă drumuri, să meargă copiii la şcoală, solicită infrastructură. Pretenţiile comunităţilor de romi nu se mai pot rezuma la un zahăr, un ulei, la cizme, aşa cum se întâmpla în alte cicluri electorale în urmă cu 15-20 de ani. Un partid politic care guvernează, care poate să mişte lucrurile într-o direcţie sau alta, dacă îşi va asuma aceste obiective, noi sigur vom da undă verde ca la nivelul fiecărui judeţ să se încheie un protocol politic de colaborare cu aceste obiective generale la nivel naţional şi cu obiective specifice care diferă de la un judeţ la altul. Până atunci suntem rezervaţi”,  a spus Cătălin Manea.

Potrivit acestuia, pentru alegerile locale, Partia Romilor este interesată ă fie reprezentată în structurile decizionale, consiliile locale şi judeţene. „Comunităţile noastre de romi trebuie să aibă reprezentant la masa unde se iau decizii. (...) Important pentru noi, ca romi, ca şi comunitate, este să fim prezenţi în structurile administraţiei publice locale şi centrale, acolo unde se iau decizii pentru cetăţenii României care ne vizează direct şi indirect şi pe noi cei de etnie romă. Până la locale mai avem timp să luăm decizie, suntem în amplu proces de reorganizare în toate cele 41 de judeţe şi după ce ne vom fi organizat atât de bine la nivel local, vom fi terminat tot ce înseamnă comitete de conducere, structuri, filiale, membri şi vom avea activităţi intense în ceea ce priveşte cele trei obiective, abia după aceea vom putea spune ce facem în perspectiva alegerilor locale. Obiectivul nostru este să fim prezenţi în consiliile locale şi judeţene, însă abordarea Partidei Romilor atât pentru 2019 cât şi pentru 2020, cu alegeri locale şi parlamentare, nu va fi alta decât cea în care un partid politic românesc îşi va asuma aceste obiective ale romilor, aceste priorităţi pentru comunităţile de romi. Ne dorim o abordare unitară în toate judeţele din ţară”, a concluzionat Manea.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5