CARTEA UNUI GENERAL

Doi scriitori militari din Cluj, respectiv Ioan Cârcu, coborâtor din Răstoaca-Rebrișoara și Vasile Tutula, coborâtor din Valea Seacă-Telciu au adus acasă pe înaintașul și colegul de arme, generalul maior ONIȘOR CÂRCU, o personalitate marcantă a Rebrișoarei și a Văii Someșului, care a lăsat impresii deosebite în conștiința cadrelor militare și a Țării Năsăudului.
Ca semn de omagiu și aleasă prețuire, cei doi autori au adus în sat volumul biografic al generalului rebrișorean, care începând din anul 1984, comandă trupe de îngeri în Împărăția Domnului. Acest volum monografic este scris de doi cărturari care au ce da, care zilnic dau din ceea ce fac, o carte care poate fi oricând convertită într-un registru istoric, adunând pe cei care au nevoie unii de alții, cu o mândrețe a spiritului, pe toți cei care simt pulsul creator al cititorilor pe care-l valorifică prin originalitate.
Autorii, ajutați de membrii familiei, primărie, Cultul eroilor și Cercul Astra Rebrișoara au organizat sărbătoarea cărții în satul natal al generalului, începând cu un parastas la monumentul funerar din grădina bisericii, oficiat de preotul paroh Nicolae Hoha, după care invitații s-au deplasat la școala din vecinătatea bisericii, în sala ce poartă numele generalului. Aici și-au dat întâlnire membrii familiei, fratele generalului dr. Emil Cârcu, nepoți, printre care generalul bistrițean Onișor Șt. Câru, prieteni și colaboratori, colegi de arme, cărturari locali, scriitori din Cluj, Bistrița, Năsăud, Rodna, Maieru, Nepos, Telciu care au avut același țel de a întări coeziunea dintre generații.
Paginile de început sunt semnate de General Maior dr. Ioan Manci, fost comandant al Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, care printe altele a spus: eroul cărții pe parcursul carierei de ofițer a fost apreciat cu calificativul BINE de 15 ori și de 22 de ori cu FOARTE BINE în notările de serviciu anuale, era apropiat de oameni, le înțelegea greutățile și privațiunile și îi încuraja în tot ce făceau, le rezolva promt nevoile, era înțelegător cu ei, dar foarte exigent în rezolvarea de către aceștia a atribuțiilor funcționale. A fost un om modest, un bun camarad, demn și mândru că era urmașul grănicerilor năsăudeni, era un om foarte cult, citea mult, cunoștea și recita poezii din marii noștri poeți clasici și în special recita din poeziile lui Eminescu și Coșbuc.
În viața socială și cultural, a comunicat cu sătenii săi din Rebrișoara și cu cei stabiliți în Cluj, înființând în anul 1975 cu ocazia avansării la gradul de general Societatea Culturală -Virtus Romana Rediviva, împreună cu alți cărturari de marcă cu origini năsăudene: Nicolae Trifoiu, Gavril Scridon, Dumitru Protase și Teodor Tanco. A avut o frumoasă viață de familie, nu și-a neglijat niciodată părinții și frații, consătenii pe care îi ajuta în rezolvarea unor probleme cotidiene.
În semn de respect, militarii din Armata a 4-a “Transilvania” au dat denumirea onorifică Divizionului 26 Artilerie din localitatea Ineu, județul Arad, numele de “General Onișor N. Cârcu”, care a fost înscris pe Drapelul de Luptă a unității.
Cartea a fost prezentată de prof. Leon Muthi, autorul monografiei locale, care a venit cu informații precise și exacte despre eroul cărții și despre cei doi autori ce au antrenament și exercițiu în prezenarea evenimentelor istorice și a slujitorilor armatei române. Autorii au demonstrat prin cele aproape 600 de pagini, că eroul cărții generalul Onișor Cârcu își confirmă personalitatea prin fapte.
În cuvântul lor, participanții: Vasile Tutula, Ioan Cârcu, Viorel Clapău, Macedon Doboaca, Ioan Seni, Leon Catarig, Vasile Măgerușan, Ioan Boțan, Gheorghe Mâti, Lup Niculiță, Emil Cârcu, Lucreția Mititean și Ioan Mititean, au apreciat cartea și munca neobosită a autorilor mereu prezenți acolo unde fermentează viața culturală, deoarece omul nu poate trăi izolat. El găsește în tovărășia semenilor săi mijloace spirituale și morale de viață. Prin discuțiile purtate ne-am îmbogățit cunoștințele, completându-ne unii pe alții.
Lucrând ani în șir în comuna sa natală, Rebrișoara, am avut multe întâlniri cu dânsul, răspunzând cu multă plăcere invitației mele la diferite manifestări culturale inițiate de mine, ca de exemplu, la inaugurarea Muzeului sătesc și a sălii de repetiții și sedințe din incinta Căminului cultural, la serbarea populară “PRIMĂVARA REBRIŞOREANĂ participând la cel puțin 20 de ediții, la simpozioanele de etnografie și folclor pe teme locale, primele de acest gen din mediul rural, unde prezenta comunicări pe teme militare și grănicerești, la întâlnirea cu fiii satului, prima din țară, ajutându-mă în buna organizare, la marea sărbătoare a comunei “REBRIȘOARA - 600.
În cuvântările ținute în fața consătenilor săi, redă frumusețea sufletească a oamenilor, fiind un fin observator și un deschizător de orizonturi culturale
Dăscălița Lucreția Mititean, prezentă la toate întâlnirile mele cu generalul, a adus la această întălnire un caiet de compunere a nepoțelului de frate Onișor, care se mândrea cu ofițerul, admira haina militară și îi plăceau povestirile ostășești ca dovadă a intitulat compunerea sa cu temă ostășească “Unchiul meu”, prezentându-l ca pe un om cu multe proiecte ale demnității umane, ca dovadă l-a urmat pe unchiul său, ajungând și el la gradul de general maior, care a comandat Brigada 69 Artilerie din Șimleul Silvanie. E stabilit la Bistrița, unde are copii și nepoți.
Prezent la sărbătoarea cărții de la Rebrișoara a fost și primarul comunei Viorel Clapău un om cu răbdare și echilibru, care a fost pe tot parcursul activității alături de oaspeți, spunând că a avut fericita ocazie de a cunoaște fiii satului, cu aspecte din viața și munca lor, cât și elemente noi din istoria comunei, din activitatea unor cărturari ce au slujit cu multă dăruire comuna noastră.
Rudele generalului, împăcate de aprecierile oaspeților au adus bucate tradiționale, un pahar de vin și ginars din propriile gospodării. Aici ne-am regăsit liniștea și am văzut viața cu mai multă seninătate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5