Cartea celor şapte generaţii

Scriitorul Titus Wachsmann-Hogiu face un gest de mare sensibilitate, acela de a realiza o carte despre şapte generaţii ale familiei Wachsmann. Volumul „Sabia lui Johann W.”, apărut la Editura Mesagerul, porneşte de la însemnările lui Albert Wachsmann Wasmansdorff din perioada aprilie 1921 – noiembrie 1922. După aproape 100 ani, un descendent al său completează şi continuă demersul istoric de investigaţie şi descriere a neamului. Un puzzle care trebuie aranjat, completat şi rânduit de Titus, pornind de la 49 nume regăsite într-o perioadă de 314 ani (1470-1784).

O carte scrisă în primul rând cu sufletul, dar şi cu documente pe masă, iar acolo unde acestea nu există, cu un licăr de metaforă. Familia Wasmansdorff împleteşte istoria unor spaţii şi a unor timpuri în forma unui documentar extraordinar, care se concentrează în jurul unei săbii adusă din provincia Brandenburg de primul descendent al familiei ajuns în Transilvania. După 250 ani de la sosirea lui Johann W. în Reps, unde şi-a întemeiat o casă, după aproape 130 ani de la venirea farmacistului Albert W. la Prund, apare Septimius, care renaşte numele familiei. Tânărul în care îl descoperim, de fapt, pe Titus W. Hogiu este cel care va rescrie atât de frumos istoria familiei sale ca un arc peste timp, ca o legătură între generaţii. Sabia nu se mai regăseşte printre noi, însă simbolul acesteia, a eroului plecat din Landul Brandenburg, a rămas din generaţie în generaţie. Interesante sunt relatările istorice, romanul având adevărate conotaţii în acest sens, de la războiul de şapte ani până la Revoluţia care a trecut şi pe la Bârgău.

Arborele genealogic al familiei Wachsmann pe nouă generaţii de la Johann Wasmansdorff până la stră-strănepoţi, completează acest documentar, oglindind puterea de a răzbate prin timp a unor oameni cu care actualmente se mândreşte şi Valea Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5