Carnea de miel, verificată de DSVSA. Vezi ce trebuie să faci dacă tai miei acasă

În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, DSVSA-BN a dispus măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouale destinate consumului uman, alături de alte alimente de origine animală.
La aceste acţiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Bistriţa şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ) BN.
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.
Sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar- veterinar pentru sacrificarea de ovine şi publicate pe site-ul ANSVSA şi în centre de sacrificare autorizate temporar, organizate în condiţiile legii şi amenajate corespunzator, în care se asigură supravegherea sanitară-veterinară şi în care sunt respectate condiţiile de igienă, cerinţele legale privind identificarea şi bunăstarea animalelor şi gestionarea materialului cu risc specific.
Mieii destinaţi sacrificării trebuie să fie identificaţi cu două crotalii în exploataţia de origine. Transportul mieilor spre locul de sacrificare sau către târgurile de animale se face cu mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi documente sanitare veterinare (formular de mişcare şi certificat de sănătate).
Primaria municipiului Bistriţa a amenajat un punct de sacrificare a mieilor în piaţa de pe strada Tărpiului, pentru care a solicitat la DSVSA autorizaţie sanitară veterinară temporară, pentru zilele de 24-25 martie şi 26-29 aprilie. Punctul de sacrificare va funcţiona între orele 08ºº-18 ºº, sub supraveghere sanitară-veterinară.
“În gospodăriile populaţiei, proprietarii pot să-şi sacrifice mieii în mod tradiţional, urmând să predea crotalia medicului veterinar, iar carnea rezultată va fi utilizată numai pentru consum propriu. În toate pieţele agroalimentare din judet şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate. Recomandăm consumatorilor achiziţionarea produselor alimentare din unităţi autorizate sanitar veterinar” declară directorul executiv DSVSA, dr. Sorin Oros.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5