Cardul de sănătate este obligatoriu. Ce se întâmplă dacă nu îl ai

Din 1 septembrie, cardul de sănătate a devenit obligatoriu, iar asigurații nu vor putea primi servicii medicale gratuite dacă nu îl au asupra lor. Singurii care fac excepție sunt asiguraţii al căror card de sănătate nu a fost tipărit.

Astfel, după 1 septembrie, serviciile medicale vor fi acordate astfel:

1. Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

2. Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia. Furnizorii vor verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat. Dacă persoana apare ca asigurată, furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a lista şi arhiva rezultatul interogării, nefiind necesare alte documente.

3. Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la sediul CAS Bistrita-Nasaud, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15, 5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

4. Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la sediul CAS Bistrita-Nasaud, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.
5. Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/ sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănăatte prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Daca dupa data de 1 mai 2015, asiguraţii al căror card emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără card, începând cu 1 septembrie 2015, toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află predate la sediul CAS Bistrita-Nasaud, vor avea acces la servicii decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate, ne precizează reprezentanţii CAS BN pe pagina de facebook a instituţiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5