CAPITALA UNIONISMULUI A FOST LA MĂGURA ILVEI, în prezenţa Mitropolitului Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Valer Avram

          Peste 100 de primari din Republica Moldova au fost prezenţi, ieri, la Măgura Ilvei pentru a exprima într-un singur glas dorinţa de unire cu patria mamă.Acum, în an Centenar, devine tot mai intensă dorinţa de reîntregire naţională şi de apropiere de fraţii de peste Prut. Dorinţa aceasta a fost exprimată cel mai intens în acest sfârşit de săptămână când, la Măgura Ilvei , în prezenţa Înalt Preasfinţitului Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului Maramureşului şi Feleacului, a fost inaugurată noua capelă multiconfesională din localitate.

          Din discuţiile purtate cu primarii din Republica Moldova, aceştia au spus într-un glas că îşi doresc din tot sufletul ca teritoriul de peste Prut să revină acasă. De asemenea, un număr important de primari din judeţ, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi prefectul Ovidiu Frenţ, au achiesat la această dorinţă de decenii a tuturor celor care simt româneşte.

Un imens drapel tricolor, de peste 100 de metri, a fost purtat pe braţe de toţi cei prezenţi la eveniment, sloganul acestuia fiind „ BASARABIA E ROMÂNIA”.

          Dacă acest eveniment va avea sau nu rezultatul scontat rămâne de văzut...Un lucru este cert însă, toţi cei prezenţi la eveniment au simţit, poate pentru prima oară în viaţă, ce înseamnă ca inima să îi bată la unison cu alte milioane de români şi că mândria naţională este un sentiment care nu ţine cont de culoarea politică , de starea socială sau de condiţiile materiale.

          Cu această ocazie, primarul comunei Măgura Ilvei, dr. ing. Valer Avram, a fost decorat de către Înalt Preasfinţitului Andrei Andreicuţ cu Ordinul Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie bisericească pe care un mirean o poate primi, pentru merite deosebite în sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române. Primarul, la rândul lui, i-a conferit Înalt Preasfinţitului Andrei Andreicuţ titlul de Cetăţean de Onoare al comunei pe care o conduce.

          Şi preotul din comună, Mircea Prunduş, a fost ridicat la gradul de Iconom cu dreptul de a purta brâu roşu. Acesta slujeşte în comună din anul 2009, iar până în anul 2016 a fost preot în satul Arşiţa.

Viceprimarul Iosif Bora, Consiliul Local, Consiliul Parohial şi omul de afaceri Ioan Şot din Măgura Ilvei au primit, din partea Mitropolitului Andrei, diplome de aleasă cinstire

          Un eveniment de asemenea amploare va rămâne, cu siguranţă, în memoria colectivă mai ales dacă dezideratul tuturor celor care îşi doresc o „Românie dodoloaţă” se va împlinii până la urmă. Felictări primarului comunei Măgura Ilvei, dr. ing. Valer Avram, dar şi întregii sale echipe care au reuşit să organizeze un eveniment de o asemenea amploare.

Comentarii

12/03/18 14:43
Basarabenii Uni...

Am fost la Măgura Ilvei la evenimentele dedicate Centenarului. Eveniment la care au fost prezenți mai mulți demnitari, autoritățile din Bistrița Năsăud, preoți, profesori universitari, dar și tinerii care muncesc pentru #Unire. Însă invitații de onoare și de seamă ai evenimentului au fost primarii și consilierii locali semnatari ai actelor de reUnire cu țara, din cele peste o sută(deocamdată) de localități din Republica Moldova.
Sunt foarte bucuros și onorat că i-am cunoscut pe eroii zilelor noastre. Oameni cu adevărat deosebiți, ce impresionează prin esența naturii lor, oameni simpli dar iubitori de adevăr și demni de funcțiile pentru care au fost aleși. Toată suflarea românească prezentă le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au ales să fie artizanii reUnirii celor două state românești. Chiar și ÎPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului a dorit să le adreseze cuvinte de laudă și recunoștință.

Dragi primari, vice primari și consilieri, gestul vostru este unul demn ce va fi amintit în paginile cărții de istorie românească, gest ce nu rămâne fără ecou, și fără efecte. Îndemn pentru ceilalți aleși locali din localitățile care nu au adoptat încă actul de reUnire: nu ezitați să scrieți istorie, iar istoria nu vă va uita. Voi salvați demnitatea moldovenilor, și viitorul. Continuați să-i amintiți nepreședintelui mancurt, ce își amenință proprii cetățeni cu războiul civil, că Moldova nu este o gubernie rusească pe care el a fost instalat ca și guvernator de către ocupant. Nu, niciodată! Clovnul cel fără de țară, cocoțat în funcția de preşedinte, amenință pentru că simte cum îi fuge pământul de sub picioare, pentru că ştie şi el că reUnirea este mai aproape şi mai posibilă ca niciodată. Curaj, domnilor, de voi depinde viitorul şi bunăstarea moldovenilor basarabeni!

Cât despre bistro-năsudeni și meleagurile Vălii Ilvelor, pot să am doar cuvinte de laudă și admirație. Comuna în care am fost cazați este un important centru etnografic, de altfel această este renumită pentru decoraţiile sale în lemn şi pentru portul popular. Oamenii sunt cu adevărat calzi și primitori. De la opinca până la Vlădica, niste oameni faini de tot. Tinerii respectuoși, foarte veseli și prietenoși, cu valori sănătoase. Mândri nevoie mare, și cu conștiință. Aproape te fac să crezi că viitorul sună bine...
M-a surprins plăcut și armonia care exista între aleșii locali și săteni. Primarul, un tânăr tare bravo de altfel, era cu adevărat respectat și iubit de către cei care l-au ales. și nu pe motiv de pomeni, dar aici ar trebui să încep altă poveste...

Una peste alta, m-am simțit foarte bine în Țara Năsăudului iar experiența pe care am avut-o alături de oamenii deosebiți cu care am fost și alături de cei pe care i-am întâlnit, m-a energizat grozav.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5