Cancerul de col uterin poate fi prevenit

În perioada 23 - 29 ianuarie, România marchează alături de toate celelalte țări europene, “Saptamana Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” - o inițiativă a Asociației Europene pentru Cancer Cervical (ECCA). Campania are ca scop educarea femeilor pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Statisticile mondiale sunt îngrijorătoare: la fiecare două minute, o femeie moare prin cancer de col uterin şi în fiecare an sunt descoperite o jumătate de milion de noi cazuri.În România, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, după cancerul pulmonar şi cel de sân. Datele furnizate de Centrul de Calcul şi Statistica Sanitară din România, arată că acest tip de cancer afectează de 3 ori mai multe femei decât cancerul ovarian
Amintiti-va de testarea citologica şi de vaccinare. Cancerul de col uterin poate fi prevenit”.
Aceasta este deviza campaniei menită să amintească femeilor de toate vârstele că o boală gravă şi care este provocată de tipurile oncogenice ale papilomavirusului uman (HPV) poate fi combătută prin testare citologica, (testul Papanicolaou) şi prin vaccinare. Campania de informare se adresează deopotrivă autorităților, care trebuie să se implice mai mult în dezvoltarea unor programe medicale bine puse la punct pentru testarea eficientă a tuturor femeilor, dar şi profesioniştilor în domeniul sănătății pentru depistarea bolii în stadii incipiente şi publicului.
Din fericire,în septembrie 2012 a debutat la nivel național şi deci şi la noi în județ,un program național de screening,de depistare şi prevenire a cancerului de col uterin, program ce se va întinde pe o perioadă de 5 ani.Acesta se adresează femeilor între 25 şi 64 de ani şi este gratuit, femeile trebuie doar să se prezinte la medicul de familie care le va îndruma mai departe.Foarte important, de acest program beneficiază şi femeile neasigurate. În primele trei luni de campanie s-au făcut deja aproximativ 7000 de testări Papanicolau la nivelul județului.
Trebuie să ştii:
- Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV).
- Fiecare femeie activă sexual este supusă riscului de a contacta acest virus
- Până la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat în viață
- Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin screening şi vaccinare
.Apropo de vaccinare,cine doreşte să se vaccineze,gratuit, se poate adresa medicului de familie, care va va îndruma în continuare. Vârstă minima este de 12 ani.

Gheorghe Puica DSP BN Comp. de Promovare a Sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5