Camelia Crişan (USR): Despre zeflemea în politică și ce înseamnă să dai cu stângu-n stânga

Deși sunt în politică de doar un  pic mai mult decât un an, am trecut prin două campanii electorale naționale - una în interiorul USR, atunci când partidul a decis, prin votul tuturor membrilor cine să fie candidații care ne vor reprezenta în Parlamentul European și apoi campania electorală națională din mai 2019, când, ca parte a listei de candidați propusă de Alianța 2020 USR PLUS, am străbătut România pentru a câștiga votul și încrederea românilor. Nu vă mai spun rezultatul, cu siguranță de-acum îl știe toată lumea.

În calitate de candidat, am avut parte de toate atitudinile posibile din partea electoratului: de la încurajări, la jigniri, de la curiozitate și dialog constructiv, la critici și amenințări. La un moment dat, le-am citit și părinților mei ce spunea lumea despre mine pe Facebook și au rămas siderați: era greu de înțeles  pentru ei cum e posibil ca oameni care abia te cunosc, să emită despre tine asemenea opinii. Treci peste toate, fiindcă în politică trebuie să ai stomac tare. Iar cine nu e pregătit să fie târnosit de alegători, pe drept sau pe nedrept, nu are un viitor în acest domeniu. Oamenii au nemulțumiri, au frustrări, simt nedreptatea și atunci, cel mai ușor e să te folosească pe tine drept paratrăznet pentru toată nefericirea pe care au acumulat-o. Partea interesantă e că tu, ca politician nu poți riposta nici cu agresivitate, nici cu replici mai colorate. Poți decide să nu răspunzi deloc sau poți răspunde cât de politicos și respectuos se poate, susținând cu argumente punctul tău de vedere. Care, punct de vedere, poate fi diametral opus ideilor venite de la diverși cetățeni.

Singura armă cu potențial de retorsiune, în limitele bunului simț și păstrând un dialog civilizat, care îi rămâne unui politician este zeflemeaua. Nu ai prea multe opțiuni pentru a răspunde unor acuze care sunt hilare, absurde și evident, cu potențial de manipulare. Însă zeflemeaua trebuie calibrată - nici cu vocea prea ridicată și nici cu tonul prea apăsat, pentru că nu vrei să mergi spre bășcălie sau miștocăreală. Mai e ceva cu zeflemeaua, te ajută pe tine ca politician să îți păstrezi o stare necesară de calm interior, iar auto-ironia e o măsură a propriului tău echilibru.

Și acum că am stabilit principiile discuției, să purcedem la analiza chestiunii. Înțeleg că aripa crudă a partidului de guvernare, prin portavocea din Bistrița ne spune că se va opune unui viitor în care actuala doamnă prim ministru să conducă PSD. Nu e potrivită, înțelegem. Nu s-a asociat cu cine trebuie în trecut și e prea ocupată cu guvernarea și murăturile. Uite că sunt plăcut surprinsă de tinerii politicieni PSD, care în ciuda vârstei ne arată atâta înțelepciune, DAR cum pot totuși să nu remarc ironia, dragi cititori.

Adicătelea, ce ne spun cruzii noștri PSD-iști e că doamna Dăncilă e incapabilă să conducă PSD-ul spre un viitor luminos, dar e capabilă să facă asta pentru România! Fraților, pe ce lume trăim? Cu alte cuvinte, ai ei colegi n-au încredere în madam premier, știu că le va duce partidul de râpă și vor ca noi să avem încredere în ea, ăștia 20 de milioane de suflete câți om mai fi rămas prin România? Suntem de râsul curcilor. Am eu o propunere pentru aripa tânără: ia luați-o voi mă băieți pe doamna prim ministru cu normă întreagă la partid, și lăsați-ne pe noi ăștia de mai suntem pe aici să identificăm pe cineva, poate nu atât de neconflictual și ascultător, să ne conducă până la alegerile anticipate. Găsim noi pe cineva capabil măcar să poată organiza alegeri, că PSD-ul nici asta nu s-a priceput să facă. Lasă, uite, să suferim noi că o țineți voi pe doamna la partid. Am înțeles că face și sărățele bune, deci are dublu avantaj.

Acum, terminând cu zeflemeaua și redevenind serioși. Dacă nici propriul partid nu are încredere în tine, e clar că trebuie să pleci. USR susține schimbarea cabinetului Dăncilă, un guvern non PSD care să pregătească alegerile anticipate, pentru că macroeconomic și geostrategic, ceea ce a făcut guvernul Dăncilă va fi greu de reparat, și fiecare zi pe care o petrecem cu ei la guvernare va crește nota de plată pe care o vom deconta nu doar noi, ci mai ales copiii noștri. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5