alp

Cămaşa de fluturi

„În umbra mea” este titlul proaspătului volum semnat de bistriţeanca Ana Zegrean şi apărut la Editura Armanis din Sibiu, sub coordonarea lui Ion Radu Văcărescu, preşedinte USR Sibiu.
Atmosfera întregului volum este una bacoviană, ploaia însoţind gândurile poetei. Deşi o stare încărcată, pornind de la „jumătăţile aceluiaşi măr”, ajungem căutând „o bucată de suflet” pe drumul luminii, unde „îngerul a început să vorbească”.
Spre deosebire de celelalte volume, Ana Zegrean vine cu imagini neobişnuite pentru cititorii ei de până acum, însă cu atât mai interesante: „cu ochii goliţi de spaime/ femeia se scaldă/ în sângele tău” atunci când „ploaia sfârâie/ pe plita încinsă a cărnii”.
Titlul volumului sugerează ceea ce se ascunde după interfaţa fiecăruia dintre noi, gândurile şi umbrele pe care le ducem zi de zi ca o cruce, cu gândul că într-o zi vom şti să câştigăm „la ruleta cu îngeri/ un drum fără spini”, poetul spunând răspicat „e sângele meu/ în care mă îmbrac/ sub semnul crucii”. Umbra este întotdeauna o reflexie a luminii.
Un titlul bun de carte ar fi şi „Cămaşa de fluturi”, sugerată de următoarele versuri: „anii trec/ ca un praf/ ce nu poţi/ să-l mai scuturi/ şi încerc/ să mai port/ când şi când/ o cămaşă de fluturi”. Este o poezie a apocalipsei, în care poetul abia îşi mai vede „conturul inimii”, însă este ca o oglindă a lumii pe care Ana Zegrean încearcă s-o îndrepte spre soare, astfel încât cititorii să aibă o sursă de energie de unde să-şi încarce bateriile: „mă rotesc descentrat/ în jurul inimii/ olărindu-mi trupul/ în mii de ulcioare/ în mii de izvoare/ mări şi oceane/ pentru cei însetaţi”.
Testamentul poetic poate fi regăsit în versurile: „stau spânzurat/ de clopotul cerului/ nu vreau să pier/ pe limba altui neam”. Ana Zegrean este, prin versurile ei, un promotor al trăirilor româneşti, un apărător al credinţei, al culturii şi, dincolo de toate acestea, un poet ce construieşte o imagine lirică ce merită a fi în atenţia noastră.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]