Calfele călătoare poposesc la sărbătoarea oraşului

O tradiție care s-a păstrat în multe țări europene precum Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia, care au investit în conservarea obiceiurilor din vechime. Calfele călătoare reprezintă un grup de aproximativ 700 de tineri din țările menționate, care au o pregătire profesională cu tradiție – dulgheri, tâmplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari. Aceștia au ales să călătorească o perioadă de trei ani şi o zi purtând uniforma şi pălăria calfelor şi respectând normele impuse de frăţia lor.

Programul lor include, pe lângă călătoriile prin toată Europa, manifestări practice ale meșteșugurilor calfelor călătoare şi discuţii cu tineri din diferite ţări europene, despre decizia lor de a participa la proiectul calfelor pentru a dobândi experienţă profesională şi de viaţă. Astfel că, programul lor cuprinde demonstrații interesante de iscusință ale meșterilor, printre ele, construirea unei catapulte funcționale.

În cadrul acestui proiect se întâlnesc din anul 2007, în fiecare vară la Sibiu, calfe călătoare din diferite ţări europene, venite aici pentru a lucra împreună şi a schimba cunoştinţe de specialitate atât cu meşteşugari români, cât și cu elevi și studenți sibieni. Această colaborare oferă atât meşteşugarilor de aici, cât şi celor străini, posibilitatea de a participa la un schimb viu de cunoştinţe şi cultură. Proiectul propus de asociaţia ”Casa Calfelor Sibiu” cuprinde trei componente principale: atelierele de lucru deschise, serile culturale şi expoziţia de fotografie, panouri informative şi diverse obiecte specifice calfelor.

În cadrul atelierelor sunt prezentate calfe de diferite meserii, care pot fi urmărite direct la lucru. Meșteșugarii prezenți la ateliere colaborează cu meșteșugarii, elevii și studenții locali. Tehnicile de lucru utilizate sunt cele tradiționale, nu se lucrează cu mașini și unelte electrice. Vizitatorii interesați pot intra în contact direct cu ei pentru a afla mai multe despre tradiție și măiestrie în meșteșug.

La Sibiu, calfele călătoare au reabilitat una din casele parohiei Bisericii Evanghelice. Nenumărați meșteri tâmplari, fierari, zidari, restauratori de toate genurile, s-au reunit pentru realizarea acestui proiect. Casa este renovată integral astăzi și ei se ocupă de proiecte culturale împreună cu primăria. Asta nu înseamnă, însă, că nu dau o mână de ajutor celor care au nevoie: mai repară o bicicletă, un scaun cu rotile, mai dau un strat de var ori fac alte mici lucruri de care au trebuință cei săraci.

Calfele călătoare poposesc la Bistrița în perioada sărbătorii orașului: 21 - 23 august. Având în vedere experiența pe care calfele călătoare au dobândit-o în timp, în meșteșugul pietrarilor, fierarilor și al dulgherilor din alte vremuri, bistrițenii vor avea, cu siguranță, multe de aflat și de admirat.

Serviciul Monumente Istorice
Arhg. Mihaela Haiduc

Sursa: www.primariabistrita.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5