CĂLDURĂ PENTRU TOȚI RODNENII: Un proiect special al primarului Valentin Grapini

Primăria comunei Rodna vrea ca în 2018 să implementeze un proiect care să resolve încălzirea tuturor instituțiilor publice din această comună. Ambițios, primarul Valentin Grapini ar vrea extinderea sistemului centralizat de încălzire și la populație. Factura pentru implementarea proiectului se ridică la suma de 7 milioane de euro.

Ideea , spune primarul Grapini, i-a venit după ce a mai citit încă o dată care sunt proiectele pe energie verde ce pot fi accesate prin intermediul Programului  Operațional Infrastructura Mare, POIM, adică pe bani europeni. Edilul din Rodna ne-a mai spus că ar fi vorba de centrale pe biomasă și care vor produce căldură și energie electrică, partea pe care trebuie să o acopere bugetul Rodnei fiind de 2 la sută din totalul de șapte milioane de euro.

Valentin Grapini: „Este vorba de un proiect care vizează  energia verde prin care ne dorim realizarea unor centrale de înaltă eficiență pe biomasă. Implementarea lui ne va favoriza multiplu, întrucât vom avea sisteme performante de încălzire, mai eficiente energetic decât cele vechi, pentru primărie, școli și grădinițe, Cămin Cultural, ce vor permite reducerea cheltuielile instituțiilor și, în plus, vom avea și energie pentru iluminatul electric.

Primarul Grapini a mai explicat  că proiectul poate avea şi un impact social pozitiv, deoarece în colectarea deşeurilor lemnoase vor putea fi angrenate persoane fără calificare profesională ori care trăiesc din ajutorul social.

Reamintim faptul că în 2017 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost aprobate şi implementate trei proiecte majore, primul fiind înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit, proiect în valoare de 1,1 milioane de lei. Reabilitarea şcolii din localitate, cu o valoare a lucrărilor de 2,4 milioane de lei, a fost aprobată, la fel şi reabilitarea drumului care leagă Rodna de Valea Vinului, proiect în valoare de 9 milioane de lei, plus 500 de mii de lei pentru modernizarea străzilor din comună.  De asemenea, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 s-a obţinut finanţare pentru captarea şi aducţiunea de apă în valoare de 1,5 milioane de euro. Tot 1,5 milioane de euro au fost accesate de administraţia rodneană pentru drumuri forestiere şi 500 de mii de euro pentru construirea unei grădiniţe cu program normal.

 

 În ceea  ce priveşte ADI Rodna -Măgura Ilvei s-a primit finanţare de două milioane de euro pentru asfaltarea de străzi, proiect care presupune modernizarea a 11 km de drum în cele două comune. Din aceştia, peste 7 km se află pe teritoriul cadastral al comunei Rodna, astfel că străzile Magurei, Valea Marte, Lapic şi str. Ineu (Toaca) vor fi aduse la standarde europene.

 

 Tot în 2017 , comuna Rodna a primit finanţare pentru un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Acesta este realizat pe Măsurile 4.1 si 4.2 din cadrul Programului Operaţional Capital Uman şi se adresează comunităţilor defavorizate rrome şi non-rrome. Obiectivul proiectului este acela de a reuşi să integreze în societate persoanele defavorizate şi să le ajute în găsirea unui loc de munca prin recalificarea celor prinşi în program.

         Un alt obiectiv este identificarea famililor care trăiesc in condiţii de subzistenţă şi să le asigure condiţii normale de viată prin ajutorul acordat pentru renovarea locuinţelor aflate în stare avansată de degradare. Prin aceste măsuri se intenţionează reducerea la zero a numărului de personae asistate social.

         O alta latură a acestui proiect derulat prin POCU se adresează elevilor rodneni care vor beneficia de un after school unde peste 800 de copii vor avea parte de o masă caldă la amiază. Această parte a proiectului va demara anul viitor şi va avea, ca şi întreg proiectul,  termen de implementare de trei ani.

         Un alt proiect finanţat este modernizarea centrului civic, cu o valoare de 300 de mii de eur,o din care 100 de mii reprezintă cofinanţare din partea administraţiei.

        Nu trebuie uitat faptul că în 2017 au mai fost depuse un număr de patru proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional; primul dintre acestea are o valoare de 700 de mii de euro şi are ca scop construirea unui centru de recuperare şi fizioterapie. Cel de-al doilea proiect vizează declararea comunei Rodna ca staţiune turistică de interes local, lucru care odată realizat va facilita absorţia de fonduri pentru dezvoltarea şi promovarea comunei de pe Someş.

 

 

Comentarii

09/02/18 12:35
Comentator

Usor de a te bate cu caramida-n piept, in zona unde "cade padurea pe ei " ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5