Călătoria semnificaţiei cu Corneliu Florea

Elegantul spaţiu de la Casa Cărţii "Nicolae Steinhardt" a găzduit lansarea a două cărţi "Note de pe drumurile lumii" şi "Peregrinări" apărute la Editura "Aletheia" sub semnătura lui Corneliu Florea, scriitor bistriţean stabilit în Canada.

Evenimentul a fost coordonat de scriitorul Virgil Raţiu, directorul Editurii "Aletheia", care a creionat activitatea scriitorului medic de profesie, Corneliu Florea, care încă din anii 80 a părăsit Bistriţa, având de atunci împreună cu familia un program permanent de călătorii, noi bucurându-ne de adevărate jurnale despre americani şi români. Corneliu Florea este un pen-name format din prenumele părinţilor Cornelia şi Florea, în semn de recunoştinţă şi preţuire, în memoria LOR. În acte şi societate scriitorul fiind cunoscut sub numele de Pădeanu Dumitru. În 1980, scriitorul a plecat din România şi a stat în lagărul de refugiaţi din Treiskirchen – Austria pînă ce Canada i-a acceptat cererea de imigrare. Aici nu i-a fost recunoscută experienţa medicală de 17 ani, specialitatea sau valoarea diplomei de medic. A luat totul de la început şi am redevenit medic pentru a doua oară!! „Nu am scris nimic în România. Am început să scriu şi să public în străinătate. Scriu şi public numai pentru cititorii de Limbă Română. Nu scriu din inspiraţie sau talent, scriu din nemulţumire şi revoltă. Nu scriu frumos, dar scriu liber!! Am publicat articole, foiletoane, pamflete, eseuri, jurnale, note de călătorii. Public, de unul singur, din 1991 o mică revistă de critică socială „Jurnal Liber“. Absolut liber, absolut gratuit!! Nu am scris şi nici nu scriu ca performanţă literară. Scriu pentru o categorie restrânsă de cititori români, pentru cei ce sunt înzestrati cu libertate intrinsecă a cugetului şi-a mintii, pentru cei ce îşi iubesc curajos şi se dăruiesc, după puteri, dezinteresat Obîrşiei şi Vetrei Româneşti”, declară Corneliu Florea. Pentru aceştia a scris şi publicat: Jurnal de lagăr liber – 1987, Editura Nord din Danemarca; Constituţia de la 29 Februarie – 1988, în „Observatorul Munchenez“; Cine tulbură liniştea Transilvaniei – 1990 – Editura Lumina din Oradea; Afacerea Holocaustului – 1991 – Editura Lumina din Oradea; Jurnal pe frunze de arţar – 1993 – Editura Lumina din Oradea; Note de pe drumurile lumii – 1995 – Editura Lumina din Oradea; Coloana Infinită şi totemurile canadiene – 1997 – Editura Lumina din Oradea; Semnale semenilor mei – 1999 – Editura Lumina din Oradea; Vremuri anti-româneşti – 2001 – Editura Aletheia din Bistriţa; Jurnalul unui medic – primul volum – 2002 – Editura Aletheia din Bistriţa; Libertatea de a iubi adevărul – 2004 – Editura Aletheia din Bistriţa.

Discursul lui Corneliu Florea s-a axat pe descoperirea insulei "Rapa Nui", un cuib de rai de doar l0 / 16 km, unde polinesienii au trăit fericiţi o mie de ani, dăltuind statuile de piatră din tuf vulcanic. O insulă aflată la 4 mii de km de orice ţărm, în oceanul Pacific, cu 887 moai. Întreaga istorie a fost ilustrată de fotografii pe plasma ceainăriei de la Casa Cărţii, şi urmărită cu atenţie de scriitorii Cornel Cotuţiu, Al, c. Miloş, Viorel Rusu, Victor Ştir, Niculae Vrăşmaş etc. O bucurie a întâlnirii cu un scriitor cu o vastă experienţă în descoperirea axelor lumii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5