Cadre didactice bistriţene au vizitat oraşul dragostei, Coimbra, din Portugalia

Din 18 până în 24 februarie 2018, cinci cadre didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.3 Bistriţa au luat parte la prima activitate transnaţională de învăţare, predare şi formare din cadrul proiectului Erasmus+ KA219 Small Scientists Across Europe: Mici oameni de ştiinţă din Europa (2017-1-FR01-KA219-037465_5) care a avut loc în minunatul oraş Coimbra, situat pe malul râului Mondego în Portugalia. Doamnele prof. Liliana Rad, Andreea Roşca şi Marinela Rus, alături de d-na director prof. Carmen Muscari- Salvan şi coordonatoarea proiectului prof. Ionela Lazea au vizitat şcoala gazdă Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra – Portugalia alături de cadre didactice din ţările partenere: grădiniţa Ecole Maternelle Tordo, Franţa – coordonatoarea proiectului şi alte 4 instituţii de nivel preşcolar din Europa precum Lasteaed Põngerjas din Narva – Estonia, Kauno lopselis-darzelis „Giliukas” din Kaunas – Lituania, Grădiniţa cu Program Prelungit Scorniceşti – România şi Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim – Turcia.

            Ceremonia de deschidere a evenimentului de formare a avut loc în şcoala gazdă şi debutat cu o primire călduroasă din partea copiilor care au cântat şi au dansat pentru musafirii lor.  D-na Filipe Laura de la agenţia naţională eTwinning Portugalia şi Ministerul Educaţiei, invitat special al gazdelor, a promovat acţiunea eTwinning în rândul participanţilor, iar directorul şcolii gazdă, dl. Nuno Dias, a detaliat specificul sistemului de învăţământ portughez. În momentele următoare s-a vizitat şcoala gimnazială şi studioul de artă pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, urmând ca mai apoi, cadrele didactice, împărţite pe echipe de lucru, să viziteze grădiniţele care fac parte din proiect: Eiras, Loreto, Brasfemes, Stª Apolónia, Trouxemil, Larçã, Ingote şi Souselas pentru a interacţiona cu preşcolarii portughezi şi părinţii acestora.

            Întâlnirile de lucru din cadrul acestei mobilităţi au vizat în special discutarea experimentelor care vor fi aplicate la grupele de preşcolari incluse în proiect, precum şi crearea fişelor de evaluare care vor fi aplicate după terminarea primei teme a proiectului: Pământul, dar şi modalitatea de creare a unor poveşti şi puzzle-uri pe marginea acestei teme. S-a prezentat site-ul proiectului şi exemplificat instrumente web adecvate pentru activităţile propuse şi s-au stabilit detalii pentru utilizarea platformei eTwinning în cadrul proiectului Erasmus+. Coordonatorii proiectului au stabilit detalii referitoare la următoarea mobilitate a proiectului care va avea loc în luna aprilie în Kaunas, Lituania şi au discutat detalii organizatorice pentru buna derulare a proiectului.

Sesiunile de lucru au inclus şi prezentări despre importanţa ştiinţei susţinută de d-na Maria Filomena Gaspar, profesor la Universitatea din Coimbra, conferinţă despre ştiinţă în educaţia de nivel preşcolar susţinută de dl. profesor dr. universitar Carlos Fiolhais, de la catedra de fizică teoretică a Universităţi din Coimbra, prezentare despre nutriţia la vârsta copilăriei susţinută de d-na Maria Joao Campos, dar şi prin ateliere de lucru la Exploratório - Centro Ciência Viva de Coimbra. Vizitarea ludotecii de la Spaţiul Ferrer Correia şi şcoala pentru persoane cu nevoi speciale au întregit experienţele oferite de coordonatorul proiectului din Portugalia, d-na profesor Maria Francisca Pessoa.

            Primirea călduroasă pregătită de gazdele noastre s-a extins şi în pregătirea unui program variat de vizite: Piaţa Republicii, Universitatea din Coimbra care datează din 1290 şi este una dintre cele mai vechi şi mai mari universităţi din Portugalia, Biblioteca Joanina din Coimbra, un monument naţional, cu valoare istorică şi culturală incontestabilă, Muzeul Machado de Castro, construit pe ruinele fostului forum roman Aeminium (numele roman al Coimbrei) şi mănăstirea Santa Clara a Nova.

            Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului.

Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

Coordonator proiect prof. înv. preşcolar Ionela LAZEA

Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5