Bustul Cardinalului Iuliu Hossu va fi dezvelit în toamna acestui an la Milaş. Consiliul Judeţean a alocat deja 150 de mii de lei

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, şeful ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean a confirmat faptul că, bustul Cardinalului Iuliu Hossu va fi dezvelit în toamna acestui an chiar în comuna natală a celui care a citit la Alba Iulia actul de proclamaţie a Unirii de la 1918.

Ioan Ţintean a făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului alături de senatorul Ioan Simionca, fostul primar din Feldru, Ştefan Sângeorzan dar şi purtătorul de cuvânt al ALDE BN, profesorul Ionel Tompa.

Ţintean a abordat acest subiect în condiţiile în care, la nivelul Consiliului Judeţean mai exista un proiect care viza instalarea unui bust al unuia din cei mai importanţi prelaţi din istoria Bisericii Greco-Catolice.

„ Nu avem nevoie de un concurs care să ne arate cine face  mai multe busturi. Acum e nevoie de unitate şi să ne mişcăm foarte repede pentru a putea dezveli bustul cardinalului Iuliu Hossu chiar în toamna acestui an la Milaş. În acest sens, Consiliul Judeţean a alocat suma de 150 de mii de lei pentru bust dar şi alte acţiuni ce vor avea loc cu această ocazie. Oricum, este bine de ştiut faptul că primul pas pentru turnarea bustului l-au făcut încă din 2017 rotarienii capacitaţi de doctorul Mircea Gelu Buta şi, care, a sărit în ajutor celui mai longeviv primar din judeţ, profesorul Iosif Gabor din Milaş”, a explicat Ioan Ţintean.

În ceea ce priveşte modul în care Milaşul va sărbători Anul Centenarului, primarul din Milaş a spus următoarele: „ Avem câteva proiecte în acest sens. Trebuie să-l cinstim cum se cuvine pe Cardinalul Iuliu Hossu, fiu al comunei noastre. Avem în vedere amplasarea unui bust impunător în Milaş al marelui patriot. Împreună cu prof. univ. dr. Gelu Buta sperăm să găsim resursele necesare pentru realizarea unui astfel de monument. Apoi, ne gândim să-i dăm numele şcolii (între anii 1892-1896 a fost elevul Şcolii elementare din Milaş) sau Căminului Cultural lui Iuliu Hossu. Vom organiza şi manifestări ştiinţifice -  simpozioane şi cultural-artistice pentru a marca Centenarul, şi pentru a ni-l readuce acasă pe Iuliu Hossu”.

Reamintim că liberalul Florin Moldovan a depus la secretariatul Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre prin care propunea ridicarea în două locaţii, MIlaş şi Năsăud,  a tot atâtea busturi care îi reprezentau pe Cardinalul Greco-Catolic Iuliu Hossu dar şi pe Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, proiect respins la vot de majoritatea PSD-ALDE.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]