Bugetul Bistriţei pe 2015: peste 280 milioane lei. Cum va împărţi administraţia locală banii şi ce investiţii va face?

Bugetul municipiului Bistriţa este estimat la peste 280,5 milioane lei, cel mai mare din ultimii 25 de ani. Municipalitatea estimează să încaseze circa 22 milioane lei din taxele pe proprietate şi peste 73,7 milioane lei din impozitele şi taxele pe bunuri şi servicii, ambele sume fiind în creştere faţă de 2014. Un procent de 27% din cheltuieli este reprezentat de cele de personal. Din totalul cheltuielilor, peste 84 milioane lei vor merge către proiectele cu finanţare europeană. În plus, 1,75 milioane lei reprezintă rambursările de credite, iar 2 milioane vor constitui fondul de rezervă. Peste 134 milioane lei din bugetul pe anul acesta al municipiului Bistriţa, ceea ce reprezintă 47,81% din suma totală, vor fi folosite pentru dezvoltare, a declarat primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă unde a prezentat proiectul de buget pe 2015.

În proporţie de 80%, la anul se va schia în Wonderland

Primarul a precizat că principalul obiectiv de investiţii îl reprezintă construirea unei pârtii de schi în Complexul Wonderland, licitaţia fiind deja adjudecată de un consorţiu româno-elveţian (Record – Bartholet Maschinenbau). Pentru aceste lucrări, municipiul a contractat un împrumut bancar în valoare de 18 milioane lei. Semnarea contractului este o chestiune de două săptămâni. În momentul semnării contractului, municipiul este angajat. În ceea ce priveşte pârtia de schi lucrurile sunt încheiate.

"Eu spun că în proporţie de 80%, la anul se va schia, pentru că o pârtie de genul acesta poate să fie făcută într-un an de zile. Dacă nu se va finaliza la anul, cu siguranţă va fi finalizată în celălalt an. Anul acesta se vor instala cablurile. Vreau să mai adaug ceva: transportul pe scaun îţi dă posibilitatea să îl foloseşti şi vara, aşa cum se foloseşte telescaunul de la Vatra Dornei. Vara înseamnă să urci oameni,inclusiv biciclete, pentru că sunt suporţi care transportă şi biciclete şi apoi se coboră înspre Ghinda sau în alte părţi”, declara primarul Ovidiu Creţu într-un interviu acordat ziarului nostru.

6,8 milioane lei sunt prevăzute pentru amenajarea de străzi

De asemenea, 6,8 milioane lei sunt prevăzute pentru amenajarea de străzi (str. I. Hossu, str. T. Brediceanu, sec. 9 Viişoara , str. Av. M. Berbecariu, str. Castelanului, str. sec.7 Sigmir, str. Grigore Pletosu şi finalizare str. Busuiocului; începerea procedurilor de contractare pentru 7 străzi care se vor finaliza în 2016 (Drumul Dumitrei Vechi, Tudor Jarda, Valea Sigmirului, Cocorului, Huniazilor, Bastionului, Bujorului) şi modernizarea străzilor( Colibiţei şi Arţarilor); 4,28 milioane lei pentru modernizarea ştrandului municipal, 3 milioane lei pentru construirea unui pod peste râul Bistriţa Ardeleană, circa 1,65 milioane lei pentru construcţia de blocuri sociale şi ANL, peste un milion pentru construcţia de parcări etajate şi 1,54 milioane lei pentru continuarea cadastrului general şi al spaţiilor verzi.

În plus, municipalitatea va cheltui aproximativ 1,75 milioane lei pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, care va sta la baza viitoarelor proiecte cu finanţare europeană pe care Bistriţa va încerca să le câştige. În plan sunt prinse restaurarea Bisericii Evanghelice din centru, simbolul oraşului, reabilitarea ansamblului de clădiri cu arcade Sugălete, a pasajelor şi străzilor din zona centrală, precum şi reconstruirea uneia dintre porţile de acces în vechea cetate medievală - Poarta Lemnelor. Pe lângă cheltuielile de la capitolul dezvoltare, vor fi alocate 75,4 milioane lei pentru cheltuielile de personal (26,89% din total) şi circa 58 milioane lei pentru bunuri şi servicii (20,66%).

Cum va arăta Bistriţa la final de 2015? Care sunt obiectivele propuse cu grad de realizare în acest an?

"Finalizarea Parcului Industrial, finalizarea pasajelor, finalizarea Centrului Municipal de Cultură, Centrul pentru Tineret, Campusul Liviu Rebreanu, fântâna din Ştefan cel Mare, reabilitarea termică a circa 15 blocuri, asfaltarea a cinci străzi (Aviatori, Mihai Berbecaru, Iuliu Hossu, Castelanului, Tiberiu Brediceanu), pentru care avem contractele semnate, circa 5.000 mp de trotuare care înseamnă Calea Moldovei, Centura Veche şi 1 Decembrie, în principal, străi, alei - Industriei, Tudor Vladimirescu, Panait Cerna, unde vom intra să le reabilităm, sunt străzi ale căror proiecte de reabilitare le-am depus pe POR, dar le-am depus pe rezerve şi nu s-a mai ajuns până la capăt.

Tot în acest an vor începe lucrările la pârtia de schi, Podul Berăriei, alimentare cu apă Slătiniţa, Ştrandul Municipal. Acestea lucrări vor începe, sigur, în 2015, pârtia de schi cu şanse de finalizare în 2015, Podul Berăriei nu va finalizat în acest an. Mai apoi sunt proiectele la care lucrăm ca să le depunem pe POR: Cetatea Medievală, un proiect foarte mare, dificil de coordonat, dar care va schimba multe în oraş, Piaţa Decebal, Centrul Intermodal, finalizarea Bisericii Evanghelice, clădirea veche a Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, linie verde de transport (am sperat să pot face tramvai, dar e prea scump, şi atunci mergem pe varianta autobuze electrice), reabilitare şcoli (Şcoala Gimnazială nr.4, Şcoala Gimnazială nr.5, Grigore Mosil, Tudor Jarda, plus alte şapte grădiniţe). În perioada asta, ţinta mea este minim 4.000 de apartamente reabilitate termic, utilităţi în Wonderland, azilul din Sigmir, piste de biclete. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, am prins un proiect interesant Gării-Decebal-Andrei Mureşanu –Năsăudului, să refacem infrastructura, inclusiv cu pasaj subteran în zona Decebal intersecţiei cu Ursului”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu.

Bugetul urmează să fie aprobat joi de către Consiliul Local, în cadrul unei şedinţe extraordinare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5