Buget record al Uniunii Europene pentru ajutor umanitar în anul 2016

În contextul în care crizele umanitare (genocide, crime împotriva umanităţii, crime de război, curăţare etnică etc) la nivel global tind să atingă culmi istorice, Comisia Europeană răspunde prin adoptarea unui buget record pentru ajutor umanitar. Cu aproape 1,1 miliarde euro alocare inițială, acesta este cel mai mare buget UE pentru salvarea vieţiilor aflate în pericol din cauza dezastrelor naturale sau provocate de om, prin intermediul său estimându-se că vor fi salvate sau îmbunătăţite vieţile a peste 120 milioane de oameni. Raportat la volumul populației Uniunii, acest buget reprezintă practic echivalentul unei sume de aproxmativ 2 euro/fiecăre cetăţean european.
”Anul viitor vom avea un buget record din cauza unui nivel foarte ridicat de nevoi umanitare. UE va continua să-și joace rolul pentru a răspunde nevoilor celor mai vulnerabili si putem fi mândri să rămânem printre cei mai importanți donatori globali de asistență umanitară în 2016. Fac apel de asemenea și la alți donatori să își intensifice angajamentele. De la criza refugiaților la impactul dezastrelor naturale, este nevoie de un răspuns global mai puternic”, a afirmat Christos Stylianides, Comisarul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.
Bugetul de ajutor umanitar pentru 2016 va viza dimensiunea externă a crizei refugiaților din Siria, Liban, Iordania, Turcia, Balcanii de Vest și Irak. De asemenea, prin acesta se va oferi sprijin persoanelor afectate de alte conflicte, precum cele din Sudanul de Sud și Ucraina, și vor fi susţinute acţiuni de ameliorare a problemelor comunităților afectate de crize complexe și recurente în regiunea Sahel și bazinul lacului Chad.
Finanțarea va ajuta de asemenea persoanele vulnerabile prinse în multe „crize uitate” din lume, precum a persoanelor dislocate din Columbia, Myanmar și Afganistan, care altfel ar scăpa din atenția comunității internaționale. Alte priorități includ ajutorarea comunităților vulnerabile în pregătirea lor pentru o mai bună gestionare a dezastrele naturale recurente, precum cele din Asia de Sud-Est, și pentru îmbunătățirea sistemelor de furnizare ajutoarelor umanitare.
Având în vedere natura impredictibilă a dezastrului, 189 milioane euro vor rămâne într-un fond de rezervă, în 2016, pentru a răspunde catastrofelor subite precum cutremurele, inundațiile sau pentru alocări destinate crizelor în derulare pe parcursul anului.
Ajutorul umanitar al Uniunii Europene este imparțial și independent, este în totalitate bazat pe nevoi urgente şi este furnizat în conformitate cu reglementările internaţionale. Privind implementarea mecanismului de asistenţă umanitară, acesta se desfăşoară prin intermediul organizațiilor umanitare partenere, precum agențiile Organizației Națiunilor Unite şi organizațiile neguvernamentale care au semnat acord de parteneriat cu Comisia Europeană. Pentru a se asigura că fondurile sunt utilizate corespunzător, Comisia monitorizează cu atenție modul de gestionare al acestora în toată lumea prin intermediul rețelei sale globale de experți în ajutor umanitar.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni, contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5