Budești: Paradă impresionantă în costume populare, unică în judeţ. Fasole la ceaun pentru toată lumea, din partea primarului Vasile Codrea

Prof. Rus Augustin

Locuitorii Comunei Budești, au participat în număr mare, la manifestarea organizată cu prilejul Zilei Naționale a României. S-au implicat în această activitate instituțiile comunei – Primăria, Consiliul Local, Biserica, Școala, agenți economici locali, personalități locale, etc. Participanții s-au întâlnit în curtea Școlii Gimnaziale din Budești, de unde, în frunte cu drapelul național, au parcurs calea spre Monumentul Eroilor din Parcul comunal. Aici s-a ascultat Imnul Național, s-a oficiat un TE DEUM de către preoții Parohiilor din satele comunei, s-au rostit alocuțiuni de către preotul paroh al parohiei Budești, Șumandea Teodor, de către primarul comunei, domnul Codrea Vasile, de către profesorul de istorie Rus Augustin, s-a asistat la un program artistic prezentat de elevii Școlii Gimnaziale din Budești sub îndrumarea doamnei profesoare Hedeș Irina, s-a încins o Horă a Unirii în fața Monumentului, iar la final, participații au putut servi un ceai cald, o porție de fasole la ceaun, au putut sta la discuții cât timp le-au permis condițiile meteo.
În alocuțiunea sa, primarul comunei, domnul Codrea Vasile, a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, a reliefat rolul determinant al culturii tradiționale sătești în menținerea identității naționale, a adevărului exprimat de scriitorul și filozoful Lucian Blaga – eternitatea s-a născut la sat. Prin ceea ce se face, la nivel național și local, se încearcă revigorarea, (uneori pe alte baze), a satului, privit sub multiple aspecte, economic, cultural,religios, social etc.
Vorbind despre însemnătatea Unirii românilor, prof. de istorie Rus Augustin, a subliniat faptul că organizarea spațiului geografic locuit de români a fost un proces istoric de lungă durată, influențat uneori și de populațiile învecinate. Pentru prima dată, dar pentru scurt timp, domnitorul Ț. Românești, Mihai, reușește să devină conducătorul românilor. În 1859 se realizează Unirea Moldovei cu Muntenia, în 1878 Unirea cu Dobrogea, iar în 1918 Unirea cu Basarabia, Bucovina și Transilvania, creându-se astfel statul național român unitar. Privind retrospectiv evenimentele istorice, nu cred că greșim dacă afirmăm, împreună cu conjudețeanul nostru Mircea Daroși ,că în urmă cu 99 de ani, „La Alba în cetate s-a scris pentru vecie/ Hrisovul cel de veacuri pecetluit cu dor,/ S-avem pe cerul nostru o sfântă Românie/ Și-un singur steag pe lume, un mândru tricolor/ … Acum, că ne-a bătut pe umeri, un vânt de libertate/ Să punem adevărul pe soclul lui de fier,/ Căci a sosit momentul s-avem și noi dreptate/ După atâta vreme, cât ne-am rugat la Cer.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5