Bistriţenii pot să-şi cumpere porci din fermele crescătorilor! Cereţi documente de la medicul veterinar!

Directorul executiv al al DSVSA Bistriţa-Năsăud, dr. Ioan Bogolin, a anunţat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că în Bistriţa-Năsăud nu va fi îngreunat procesul de vânzare şi cumpărare a porcilor, de Crăciun, însă trebuie emise documentele legale.

“Sunt suficienţi porci în judeţul Bistriţa-Năsăud. Sunt peste 20.000 de exploataţii în care este crescut cel puţin un porc. Vot putea să îl sacrifice, doar că acea carne provenită de la animalele sacrificate în gospodărie sau produsele rezultate din carnea respectivă nu pot fi consumate decât familial. Recomandarea noastră este să solicite examenul trichineloscopic, pentru că dacă PPA nu afectează nciu intr-un fel omul, trichineloză există şi din păcate în cazul infectării, tratamentul dă rezultate, dar niciodată nu rămâne fără urmări”, a explicat Bogolin.

Potrivit acestuia, conform prevederilor legale în vigoare, mişcarea suinelor vii din gospodăriile populaţiei este permisă  numai către alte gospodării - exploataţii nonprofesionale -  şi în abator neinclus în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată punerii pe piaţa Uniunii Europene; 

“Menţionăm că, prin Hotărârea CLCB nr. 1 din 2018, s-a suspendat doar mişcarea porcinelor către târgurile de animale, mişcarea către alte exploataţii nonprofesionale precum şi către abator este permisă dacă, la cumpărarea/vânzarea suinelor, se solicită medicului veterinar, în conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordinul ANSVSA nr. 67/2012/26 octombrie 2012, emiterea unui  certificat de sănătate, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-4;  şi  documente de mişcare”, a menţionat dr. Bogolin.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Reamintim proprietarilor că în cazul suspicionării/confirmării PPA toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei specifice. Proprietarii animalelor afectate, care sunt deţinute cu respectarea prevederilor legele, vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]