“Vinovaţii fără vină”

Bistriţenii cred că principala soluţie pentru problema câinilor comunitari este sterilizarea

Audierea publică cu tema “CÂINII COMUNITARI – PROBLEMĂ COMUNITARĂ”, derulată în cadrul proiectului “VINOVAŢII FĂRĂ VINĂ Bistriţa-Năsăud”, organizată la mijlocul linii iunie, s-a lăsat şi cu primele cocnluzii şi soluţii.
Raportul sinteză, elaborat de membrii Comisiei de experţi independenţi şi prezentat ieri într-o conferinţă de presă de managerul de proiect Cristian Ţetcu, a cumulat informaţiile extrase din 253 de depoziţii scrise colectate de la bistriţeni, plus şase puncte de vedere susţinute verbal.
“Majoritatea cetăţenilor care au depus depoziţii şi-au arătat dezaprobarea totală faţă de eutanasie ca şi metodă de gestionare. Circa 94% dintre cetăţenii care au depus depoziţii sunt de părere că gestionarea prin încarcerare în adăposturi este inutilă, crudă, nu rezolvă situaţia şi nici măcar nu o ameliorează”, se arată în Raportul girat de Comisia de experţi, şi anume Nicoleta Cherecheşiu – jurnalist TVR, avocatul Dănuţ Molnar, medicul veterinar Octavian Pop, managerul Bogdan Iclenzan şi economistul Ştefan Anbruş.
Nu mai puţin de 19 recomandări s-au formulat în urma consultării bistriţenilor, susţinute prin argumente, care ar putea constitui baza unei propuneri de hotărâre de Consiliu Local. Şi asta pentru că fără implicarea autorităţilor locale, şansele de rezolvarea a acestei “probleme comunitare” sunt minime.

*************************
Potrivit datelor analizate dintr-un eşantion de 99 depoziţii (din totalul de 253), 80% dintre bistriţeni cred că principala soluţie este sterilizare, în timp ce doar 8% au pomenit de eutanasiere (doar în cazul câinilor bolnavi, agresivi sau bătrâni). În ceea ce priveşte soluţiile financiare – adică de unde luăm banii pentru câinii comunitari – 56% dintre cei care şi-au exprimat o părere susţin că bugetul local este responsabil, 23% vorbesc de donaţii, 12% s-au referit la fonduri europene.
“Implementarea programului de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud, identificare (prin crotaliere /microcipare pentru câinii fără stăpân şi prin microcipare pentru câinii cu stăpân) şi returnare în locurile de provenienţă”, aceasta este prima recomandare a Comisiei.
Amenajarea unor mini-adăposturi (60-80 locuri) pentru câinii nereturnabili în teritoriu cu rol şi de centre de sterilizare, utilizarea clinicilor mobile pentru sterilizarea animalelor, înfiinţarea unor registre locale de evidenţă a câinilor cu şi fără stăpân la nivelul fiecărei localităţi şi a unui registru judeţean de evidenţă la nivelul DSVSA Bistriţa- Năsăud sunt alte propuneri.
De asemenea, Comisia recomandă “adoptarea unor hotărâri de consiliu local prin care să existe obligativitatea deţinătorului de câini de a plăti o taxă anuală pentru fiecare câine nesterilizat; valoarea taxei să fie de cel puţin câteva ori mai mare decât preţul unei sterilizări”, excepţie făcând crescătorii de câini cu canisă înregistrată, deţinătorii de câini utilitari şi deţinătorii de câini, a căror stare de sănătate nu permite efectuarea operaţiei de sterilizare, fapt dovedit prin certificat medical.
Printre propuneri se numără şi măsurile de stimulare a adopţiilor, participarea la training a medicilor veterinari, dar şi înfiinţarea “de unităţi mobile specializate din cadrul poliţiei” care să monitorizeze situaţia. Alte recomandări vizează informarea populaţiei şi educarea ei (educaţie în şcoli, site de promovare), stimularea voluntariatului etc.

************************
Drept surse de finanţare pentru gestionarea acestei probleme a câinilor cu şi fără stăpân, Comisia de experţi a identificat ...bugetul local al primăriilor şi Consiliul Judeţean, taxele plătite la primărie de către deţinătorii de câini nesterilizaţi, donaţiile, atragerea de fonduri europene. Nu în ultimul rând, Comisia sugerează posibilitatea instituirii unei taxe - de exemplu, 1leu / lună / locuitor – bani cu care s-ar putea steriliza lunar circa 1500 câini.

Comentarii

11/07/12 12:24
vizitator

Mai, voi sunteti bolnavi la cap ! Cine dracu credeti voi ca va umbla dupa cainii hoinari sa-i prinda si sa vi-i aduca la " sterilizat" ? Chiar si cainii cu stapan, de curte... cati credeti c-o sa vina cu ei la "sterilizat" ? S-apoi... odata sterilizati, cainii "comunitari"... sau hoinari... n-or sa mai muste ? Si dupa sterilizare unde vor apare din nou altundeva decat tot pe domeniile publice sau particulare... haladuind aiurea... , deranjand pe toata lumea , facand mizerie peste tot, umbland prin toate tomberoanele rasturnandu-le, prin toate cotloanele si gunoaiele cautand mancare... si raspandund tot felul de boli, purici si capuse... creind "panica" si un larg disconfort pentru toata lumea ?
Toata actiunea asta a dumneavoastra este in zadar. Prin politica dusa de Dvs o sa vedem aceiasi caini, prin acelasi locuri mult si bine inca de acum incolo... !!!
N-aaveti decat aceste societati de " binefacere"... sa umblati dumneavoastra dupa acesti caini, sa-i prindeti, sa-i duceti la "sterilizat", sa le dati medicatie pentru vindecare, sa-i spalati, sa-i hraniti pe banii dvs, sa aiveti grija de ei inapoi din nou ... pe domeniile publice.
Bine ar fi daca s-ar emite o Hotarare de Consiliu Local, prin care aceste societati, sa raspunda penal, contraventional sau administrativ pentru toate agresiunile sau pagubele care vor urma cu acesti caini... fata de care se "bat de ceasul mortii"... cu totii !
Problema nu se va rezolva pana ce nu este emis un act normativ, prin care :
1. IN DOMENIU PRIVAT, PARTICULAR
-cetatenii sa nu poata detine astfel de animale decat numai luate in evidentele medico-veterinara,microcipate, cu carnete de sanatate la zi si cu acte de origine pentru cele de rasa ;
-obligata lumea sa-i "sterilizeze" daca si-i doresc in proprietate caini fara a fi de rasa ;
-(prin efectul legii civile, ei raspund pentru pagubele sau actiunile agresive ale nimalelor aflate in proprietate, neconditionat )
2.De CAINII SAU ALTE ANIMALE COMUNITARE SI/ORI FARA STAPAN
-sa raspunda primariile, prin administratiile domeniilor publice impreuna cu aceste societati de protectie a animalelor, care sa fie obligatI sa-i primeasca in gestiune, sa fie obligati sa le asigure adapost, hrana,asistenta medicala si sa raspunda de paza lor juridica ,de pagubele create si de toate actiunile lor agresive , din banii lor personali ( nu publici ) ;
-indiferent ca sunt de rasa sau nu, daca au acest regim sa fie microcipati si "sterilizati", cu precizarea exacta a proprietatii si responsabilitatii pentru "faptele lor" ;
Problema este ca toate aceste societati de asa zisa protectie a animalelor, precum si "publicul" care si-a dat cu parerea, ar dori, ca toate acestea sa fie din banii publici si nu ai lor si sa nu raspunda absolut nimeni, daca aceste animale musca pe cineva sau produc anumite pagube... in continuare!
Ramasag pun cu Dvs ca si peste 10 ani de acum incolo... problema in acest domeniu... tot nerezolvata va fi ...!
Si-au exprimat in scris, "parerea" 253 de persoane... care reprezinta cat la suta (?) raportat la populatia "cu mintea-ntreaga"... din Bistrita ?
Mergeti mai si lucrati ceva... ca "beteti apa-n piua" si "taiati frunze la caini " degeaba ... !

19/11/12 01:30
Anti-vizitator

Replica imbecilului: esti un munte de prostie crasa, ignoranta si un exemplu viu al involutiei. Esti primul pe lista eutanasierilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5