Bistriţeni în Antologia Napoca Nova

Voichița Pălăcean-Vereș

Tânăra Editură clujeană Napoca Nova a demarat în 2013 un demers ambițios pe care colectivul de redacție îl dorește transformat într-o tradiție: realizarea unei antologii cu apariție periodică în care să se regăsească autori consacrați, dar și debutanți, scriitori tineri și mai puțin tineri, din țară și din diaspora.
Recent a ieșit de sub teascurile tiparului Antologia literar-artistică Napoca Nova dedicată anotimpului estival. Aceasta reprezintă cea de a treia întreprindere editorială dintr-un proiect pe termen lung menit a promova literatura de calitate și a sprijini creatorii aflați pe nedrept într-un con de umbră sau supuși cenzurii financiare.
Sub genericul Mierle într-un lan cu maci, s-au reunit în această Antologie Napoca Nova aproape șaptezeci de artiști ai condeiului din Europa, Africa, Asia, America și Australia.
Avem de-a face cu un volum cuprinzător, 586 p. format A5, fiind selectată o mică parte a materialelor (cu preponderență din domeniul literaturii, dar și din cel al religiei, istoriei, economiei, sociologiei) propuse de către colaboratori, materiale cu o tematică diversă, cu formule de expresie eterogene, astfel încât cartea constituie o lectură interesantă, plăcută și instructivă. Regăsim în cuprins numele scriitorilor din județul Bistrița-Năsăud: Jenița Naidin, Victoria Fătu Nalațiu, Rodica Fercana (Moldovan), Dora Alina Romanescu, Dorina Manu, Virginia Nușfelean, Radu Băeș, Nicolae Vrăsmaș, Vasile Tutula, Cornel Costea, Marian Danci, Valeri Toderici, Iulian Patca, Gheorghe Mizgan, Claudiu-Vasile Tutula și Menuț Maximinian.
Față de cele cinci secțiuni din care au fost alcătuite antologiileanterioare (poezie, proză, critică și istorie literară, eseu, umor), Mierle într-un lan cu maci conține și un capitol închinat tinerelor speranțe care bat la porțile afirmării. Astfel, vom descoperi în paginile cărții copii abia intrați în adolescență și liceeni cu reale calități artistice. Aici îl veți descoperi pe Iosif Ciunterei de la Radio „Someș” din Bistrița, elev în clasa a XI-a.
Creațiile artistului clujean Lazăr Morcan asigură volumului un plus atractivitate, datorită graficii deosebite care pigmentează vizual lucrarea.
Lansarea Antologiei Mierle într-un lan cu maci va avea loc joi, 26 iunie, la Cercul Militar Cluj, în Sala Armelor, începând cu orele 17, în cadrul ședinței Cenaclului literar „Artur Silvestri”, condus de Antonia Bodea.
Materialele din care vor fi selectate textele pentru antologia ce va vedea lumina tiparului la toamnă pot fi trimise pe adresa de mail a Editurii Napoca Nova până în 15 august 2014.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5