Bistriţa şi Besancon, după 20 de ani de înfrăţire, continuă drumul european

În perioada 7 - 10 octombrie, o delegaţie condusă de primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a ajuns în orașul Besancon cu prilejul aniversări a de 20 de ani de la semnarea Cartei de înfrățire dintre cele două orașe. Din delegația română au făcut parte membri ai Asociaţia de prietenie româno-franceză ARFA, meșteri populari, precum și reprezentanți ai autorităților locale din Bistrița.

Momentul aniversar, care avut loc sâmbătă, 7 octombrie, a debutat cu un spectacol muzical având ca tematică ia românească, cu participarea creaotoarei Virginia Linul. În luările lor de cuvânt, primarul oraşului Besancon, Jean - Louis Fousseret, şi primarul Ovidiu Teodor Creţu au evidenţiat momentele importante ale relaţiei dintre cele două oraşe şi şi-au reafirmat dorinţa de continuare a colaborării prin schimburi de experienţă, împărtăşirea de modele de bune practici şi preluarea de know-how în domenii ca tineret, sport, educaţie, cultură, promovare a artei populare, gestionare durabilă (fonduri forestiere), economie (parcuri industriale, incubatoare de afaceri), social (acţiuni pe teme legate de persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice), schimburi de experienţă la nivelul Poliţiilor Locale şi al Serviciilor de pompieri voluntari.

Programul delegației române a mai inclus o vizită la Centru de dezvoltare – TEMIS, unul din cele 5 centre de dezvoltare din Franţa.  Centru de întinde pe o suprafață de aproape 250 hectare şi are 4000 angajaţi și 3 poli - antreprenorial, de formare şi de cercetare / inovare. Polul antreprenorialul sprijină întreprinderile inovative în ceea ce priveşte crearea şi dezvoltarea întreprinderii oferind în acest context incubatorul de afaceri, pepiniera de întreprinderi şi acceleratorul de afaceri precum şi infrastructura şi accesul la utilităţi. Ca pol de formare, centrul TEMIS are parteneriate cu Universitatea Franche – Comte, Şcoala Naţională Superioară de Microtehnici, Universitatea Tehnologică din Belfort-Montbéliard, Centrul de formare a Ucenicilor în domeniul industriei şi Institutul de tehnici de inginerie a industriei.

Vizita la Şcoala Thierry Marx, şcoală de formare profesională a adulţilor cărora li se oferă o a doua şansă, a adus în atenția importanța acestor proiecte. Aici se organizează cursuri gratuite cu durata de 12 săptămâni pentru ajutori de bucătar şi ospătari. Seriozitatea cu care se derulează acest program face ca 90% dintre cursanţi să își găsesc un loc de muncă în domeniu după ce obţinerea diplomei de absolvire a acestui curs de formare.

Delegaţia municipiului Bistriţa a vizitat și unitatea de pompieri a oraşului Besancon în vederea stabilirii unei colaborări cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa. În cadrul vizitei, conducerea unităţii din Besancon a făcut o prezentare generală a structurii şi maniera de funcţionare a cazarmei de pompieri din Besancon, apoi au fost prezentate echipamentele din dotare iar la urmă a avut loc o demonstraţie legată de evacuarea unei persoane rănite dintr-un bloc de locuinţe prin partea exterioară a imobilului.

De asemenea, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița Năsăud a avut o întâlnire cu reprezentanţii Rectoratului din Besancon în cadrul căreia au avut loc discuţii legate de noi tematici prioritare pentru continuarea schimburilor de experienţă la nivelul celor două instituţii. Cele două părți și-au exprimat dorința de a continua schimburile şcolare între elevi și profesori, de a organiza activităţi tip tabără cu animatori specializaţi  pentru profesori şi studenţi, cursuri de lingvistică aplicată în parteneriat și proiecte educaţionale e-twinning.

Comentarii

11/10/17 14:50
Balan Marius- i...

Zau ! Am crezut ca o luati pe drumul ASIEI !

11/10/17 14:51
Vizitator

Daca primarul Cretu nu ar crede ca lumea a inceput cu el si se termina cu el, in delegatie trebuia sa fi fost invitat si Pavel Popescu. La 20 de ani de la înfrățire oraselor Bistrița (Romania) cu Besançon (Franta), nici un cuvant despre faptul ca evenimentul primei infratiri a Bistritei cu un oras de peste granita s-a petrecut in anul 1997 in timpul mandatului primarului Pavel Popescu (1996-2000). Tot pe vremea lui Pavel Popescu s-a organizat prima editie, a Zilelor Municipiului Bistrita (in 1999), manifestare devenita traditionala pentru bistriteni, sarbatorita an de an in jurul datei de 16 iulie, pana in 2014 cand primarul Cretu a schimbat data Zilelor orasului. Să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului!
Vezi: http://bistritaonline.ro/2011/07/16/13651/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5