Bistriţa, pe podium la CONCURSUL NAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ ,,ION CREANGĂ” BRĂILA, EDIȚIA A X-A, 2015

Aflat la cea de-a X-a ediție, Concursul, organizat de Școala ,,Ion Creangă”din Brăila, Președintele Juriului – scriitorul NICOLAE BĂCIUȚ, TG.MUREȘ, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a pornit la drum ca un concurs județean, în 2006, s-a bucurat apoi de un real interes din partea cadrelor didactice și a elevilor, ajungând la peste 2000 de lucrări participante în fiecare an, din aproape toate județele țării, chiar și din Diaspora, ceea ce a condus la includerea lui în Calendarul competițional al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, alături de alte concursuri naționale de renume ale disciplinei limba și literatura română.
Organizatorii Concursului ,,Ion Creangă”, prof. iniţiator Angela Olaru, prof. Carmen Valentina Vlad. și prof. Mariana Simion, și-au propus, drept obiective, identificarea și încurajarea elevilor cu aptitudini creatoare și cultivarea talentului creator în rândul elevilor de gimnaziu, precum și cultivarea spiritului critic la elevii de liceu, concursul desfășurându-se pe trei secțiuni diferite: I. Ciclul primar: proză scurtă și poezie; II. Ciclul gimnazial: proză scurtă i poezie; III. Interpretare critică a unui text poetic contemporan: clasele VIII-XII (pentru anul acesta, elevii au comentat câte un text la alegere din volumul de versuri Despărțirea de înger, de Nicolae Băciuț).
La această ediție a Concursului ,,Ion Creangă”au fost lansate cinci volume, o veritabilă performanță editorială, având în vedere timpul foarte scurt de la încheierea jurizării și până la momentul lansării: Viața de unica folosință, o antologie a concursului, care cuprinde cele mai bune lucrări evidențiate de-a lungul celor 10 ediții; Timpul din timp, care include lucrările premiate la această ediție la secțiunea Creație literară; Despărțirea de înger, antologie care cuprinde toate lucrările de la secțiunea ,,Interpretare critică a unui scriitor contemporan”, Despărțirea de înger. Nicolae Băciuț în interpretări critice, cu textele laureaților acestei ediții la secțiunea amintită, Galați – port la poezie, antologie cu contribuția elevilor din Galați (foarte numeroși!) la această secțiune. Toate lucrările au apărut la Editura Nico din Târgu-Mureș și au fost îngrijite de Prof. Angela Olaru și Nicolae Băciuț și Prof. Carmen Valentina Vlad, la volumele aferente secțiunii de creație literară.
Juriul a fost constituit din 30 de cadre didactice, sub egida IȘJ Brăila. Acestea au selecționat 100 de compoziții (literare sau critice), din cele aproximativ 2000 de lucrări participante la cele trei secțiuni, ierarhia finală fiind stabilită de către președintele juriului, scriitorul Nicolae Băciuț.
Festivitatea de premiere a Concursului ,,Ion Creangă”a fost inclusă anul acesta în programul Olimpiadei Naționale de Limbă, Comunicare și Literatură Română pentru elevii de gimanziu, desfășurată la Brăila, în perioada 6-10 aprilie 2015. Așadar, organizatorii s-au simțit onorați să semneze o pagină a Olimpiadei, având invitați de seamă printre micii scriitori, foarte talentați, unii dintre ei fiind chiar prieteni mai vechi ai concursului nostru.
Din judeţul Bistriţa Năsăud, au fost distinşi: Premiul III - COZAC NICOLETA, CLASA A VIII-A, ȘCOALA JOSENII BÎRGĂULUI, menţiune: FECHETE RAUL CLASA AVI-A, ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 REBRA.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]