Bistriţa-Năsăud, “pionier” în implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor

*Prima celulă a depozitul ecologic a fost finalizată

Bistriţa-Năsăud este un judeţ pilot în implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor. Chiar dacă în acest demers Consiliul Judeţean a plecat la drum alături de alte autorităţi judeţene din ţară, deocamdată la Bistriţa se văd şi primele rezultate, spun la unison reprezentanţii forului judeţean, constructorul şi consultantul.

Prima celulă a depozitului ecologic, staţia de sortare şi staţia de compostare (care va fi utilată în perioada următoare) - altfel spus Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu- au fost ieri prezentate presei şi autorităţilor locale, ca etapă premergătoare recepţiei acestui obiectiv de investiţii.

Lucrările, care au debutat în martie 2010, au fost executate de Iridex Group Construcţii SRL Voluntari, consultanţa fiind asigurată de Eptisa România. Valoarea acestui contract este de aproximativ 49 milioane lei, fără TVA. În ciuda problemelor apărute şi a lucrărilor suplimentare, obiectivul a fost finalizat la timp, ba s-au făcut şi economii, dau asigurări autorităţile judeţene.

Preşedintele CJ, Liviu Rusu: Depozitul va fi funcţional în scurt timp

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, susţine că, operarea provizorie a depozitului ecologic de la Tărpiu va fi asigurată de firma care a executat lucrările.

“Eu cred că în zece zile, după ce vin nişte răspunsuri de la ANRMAP (n.n. – Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), unitatea va începe să funcţioneze, în următorul format. Nu vor trece deşeurile menajere prin staţiile de transfer, vor fi dirijate direct spre această unitate. Momentat, nu se va face nici licitaţia pentru colectarea din judeţ, vor opera firmele existente. La managementul unităţii, va lucra constructorul, până când se va face licitaţia obiectului activităţii acestei utilităţi”, a declarat Liviu Rusu, la faţa locului.

Preşedintele CJ BN a ţinut să precizeze că procedura de achiziţii publice în vederea delegării prin concesionare a gestiunii acestui Centru de Managemet Integrat de la Tărpiu nu putea fi realizată până la finalizarea obiectivului. În luna decembrie, va fi lansată licitaţia, dar operatorul de la Tărpiu va fi stabilit, cel mai devreme, la finele lunii martie-începutul lunii aprilie.

„Depozitele neconforme au fost închise, a crea alte depozite temporare nu ne permit nici autorităţile de mediu, nici proiectul în sine. Aşa că vom fi obligaţi să facem activitatea de transport la această utilitate”, a explicat Rusu, adăugând că, în mod normal, firmele de salubritate care colectează în prezent deşeurile din judeţ nu ar trebui să majoreze tariful pentru aceste servicii prestate populaţiei.

În context, preşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că dincolo de barierele instituţionale sau politice care au fost pus eîn acest proiect, va trebui depăşită şi bariera psihologică a locuitorilor judeţului. „Este vorba şi despre plata acestor deşeuri, ori ştim bine că cetăţeanul a avut şi are întotdeauna probleme atunci când trebuie să-şi plătească curentul, apa ş,i de ce nu, şi deşeurile. Asta este o altă problemă pe care o vom aborda împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ”, a precizat Liviu Rusu.

Altfel, mai sunt multe de făcut în acest proiect, recunosc cei din Consiliul Judeţean. “Am ajuns într-un punct în care putem spune că ne lăudăm cu rezultatele noastre. Eu vreau doar să vă spun că nu a fost uşor. (…) Nu este timp de odihnă, continuăm. Mai avem de încheiat încă două contracte mari. Mai avem de selectat operatorul, mai avem de licitat ceea ce înseamnă platformele îngropate şi semiîngropate, mai avem de achiziţionat echipamentele de aici, mai este de lucru”, a ţinut să precizeze Simona Bodnariu, directorul Direcţiei Programe, Integrarea Europeană, Lucrări Publice din cadrul CJ BN. Aceasta a ţinut să-şi felicite colegii din instituţiei, cooptaţi în Unitatea de Implementare a Proiectului - Dorel Rusu, Luminiţa Borşa, Voichiţa Tudoran – dar şi pe coordonatorul echipei, Vasile Moldovan.

Ing. Vasile Moldovan şi aspectele tehnice

Odată intrate pe poartă, maşinile care transportă gunoiul vor fi cântărite. Deşeurile mixte, compactate, ajung în depozitul ecologic; deşeurile colectate selectiv – hârtie/carton, sticlă şi PET-uri - vor fi preluate de staţia de sortare, cu o capacitate de 13.000 tone/an; nu în ultimul rând, “deşeurile verzi” vor merge spre staţia de compostare, unde vor fi transformate în gunoi, careva fi ulterior valorificat ca îngrăşământ în agricultură.

„Tot judeţul Bistriţa-Năsăud va depozita în această primă celulă, o celulă pe o suprafaţă de circa 4 hectare, având o capacitate de 42.000 tone/an, cu o durată de viaţă de circa 5,6 ani. În acest amplasament vor fi construite alte 4 celule, toate prin grija operatorului”, a precizat şeful Unităţii de Implementare a Proiectului. De altfel, şi oraşele vecine au solicitat Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud să le „găzduiască” gunoiul, bineînţeles contracost, dar o astfel de decizie nu va putea fi luată decât de cele 62 de primării şi Consiliul Judeţean, constituiţi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.

La Tărpiu, ar urma să lucreze circa 50 persoane, însă, per total proiect, numărul locurilor de muncă nou create ar putea ajunge la 200.

-----------------------------

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” se derulează în perioada 2009 – 2011 şi presupune realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud:

• construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Dumitra, sat Tărpiu, a unei staţii de transfer la Bistriţa precum şi a 4 puncte de transfer în localităţile Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei;

• construirea în municipiul Bistriţa a două Centre de Colectare a deşeurilor voluminoase şi deşeuri din echipamente electrice, electronice şi electrocasnice şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului;

• achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora;

• închiderea şi ecologizarea a 4 depozite urbane şi 100 depozite rurale existente neconforme.

Conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia Beneficiarului prin bugetele Autorităţilor Locale.

Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a Proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia Beneficiarului prin bugetele Autorităţilor Locale.

Comentarii

18/11/11 11:18
Simona Bara

FELICITARI CONSTRUCTORILOR!
Bravo CJ pentru initiativa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5