În 2011,

Bistriţa-Năsăud a fost unul dintre cele mai sigure judeţe din România

Aprecierea a fost făcută de comisarul şef de poliţie Ioan Ovidiu Mureşan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţiei Bistriţa-Năsăud, în urma raportului privind starea infracţionalităţii din judeţul nostru. „Fiind un moment de analiză, la nivelul Inspectoratului, am spus şi lucruri bune şi mai puţin bune, şi ce am făcut bine şi ce trebuie corijate. (…) Activitatea desfăşurată de IPJ a fost una bună, obiectivele au fost atinse. Şi în 2011, Bistriţa-Năsăud rămâne printre cele mai sigure judeţe din România”, a declarat şeful IPJ BN, în cadrul unei conferinţe de presă.

Datele de bilanţ indică o scădere a infracţionalităţii constatate (în care procurorii au confirmat începerea urmăririi penale) cu 18% faţă de anul precedent, criteriu în baza căruia IPJ BN se află pe locul 41 la nivel naţional.

Asta nu înseamnă că poliţiştii nu au avut un volum mare de lucru. Aproape 40% din infracţiunile sesizate (8674) reprezintă infracţiuni contra patrimoniului, furturile (397 sesizate), înşelăciunile, distrugerile fiind în creştere. Potrivit datelor prezentate de IPJ Bistriţa-Năsăud, au crescut furturile din societăţi comerciale, de componente din infrastructura feroviară, de autoturisme, de animale, din buzunare – genţi, în uşoară scădere fiind cele din locuinţă sau din autovehicule. Oricum, în municipiul Bistriţa se comit mai bine de jumătate din totalul furturilor înregistrate.

Evaziunea fiscală, contrabanda şi actele de corupţie le-au dat şi ele bătăi de cap poliţiştilor bistriţeni. În 2011, au fost constatate 130 de infracţiuni de evaziune fiscală şi 26 infracţiuni de contrabandă. Domeniile de manifestare ale acestor infracţiuni economice sunt tutun, alcool, construcţii, transporturi, agroalimentar, silvicultură, turism, muncă la negru etc. Nu ai anul trecut, în Bistriţa-Năsăud au fost confiscate peste 950.000 pachete de ţigări şi o cantitate de peste 7.600 litri de băuturi spirtoase. Infracţiunile silvice au determinat confiscarea unui volum de 10.000 metri cubi de material lemnos în valoare de două milioane lei.

În ceea ce priveşte corupţia, în 2011 au fost înregistrate 32 dosare penale, care au dost înaintate spre Parchet cu propunere de declinare a competenţei. Vorbim despre luare şi dare de mită, dar şi alte fapte de corupţie, în care au fost implicate 45 persoane cu funcţii de conducere. Contravaloarea sumelor şi a bunurilor materiale care fac obiectul actelor de corupţie este de aproximativ 877.000 lei.

În 2011, în zona criminalităţii grave, au fost sesizate, în Bistriţa-Năsăud, patru fapte de omor, trei tentative de omor, două cazuri de lovituri cauzatoare de moarte, şase vătămări corporale grave şi 12 violuri cu victime sub 15 ani.

Peste 550 şoferi au fost prinşi băuţi la volan

Anul trecut, poliţiştii rutieri au reţinut un număr de 1435 permise de conducere, dintre care 551 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, poliţiştii au retras 855 certificate de înmatriculare. Pentru abateri de la normele rutiere, în 2011, au fost aplicate peste 60.000 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul total al amenzilor fiind de circa 7,8 milioane lei.

În ceea ce priveşte bilanţul de pe şosele, a crescut numărul de accidente rutiere soldate cu victime, anul trecut înregistrându-se 366 astfel de situaţii. Din fericire, a scăzut numărul persoanelor decedate în evenimente rutiere („doar” 32), însă a crescut numărul răniţilor grav (la 102) şi uşor (366).

Pentru eliminarea din trafic a factorilor generatori de accidente, precum şi pentru combaterea infracţiunilor la regimul rutier, anul trecut poliţiştii rutieri au efectuate 1056 de misiuni pe şoselele judeţului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5