Bistrița Bârgăului și Marea Unire la 100 de ani

Duminică 2 decembrie, după ce s-a terminat slujba de duminica, Sfânta Liturghie, o mare de oameni s-au oprit la Căminul Cultural din Bistrița Bârgăului (Pustă). Majoritatea părinți ai copiilor Școlii Gimanaziale din localitate.

Copii și profesori au ales să petreacă duminica împreună, sărbătorind Centenarul Marii Uniri cu cântece, poezii, scenete. La final, coregraful Florin Flămând alături de tinerii pe care îi învață tainele jocului popular, foști elevi ai școlii noastre, ne-au încântat cu frumoasele costume bârgăuane și dansuri populare din Valea Bârgăului.

Activitatea vine ca o încununare a unei serii de activități cuprinse într-un proiect educațional derulat pe parcursul lunii noiembrie în școala nostră. Trebuie menționat faptul că în acest proiect au fost angrenate Școala Gimnazială nr 1 și Școala Gimnazială nr 2 Bistrița Bârgăului. Acest proiect a avut ca scop sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, și a cuprins o gamă variată de activități. Finalitatea proiectului fiind un program literar –artistic însoțit de o expoziție de pictură a claselor CP – IV. Spectacolul va fi înregistrat video și foto și pus la dispoziția copiilor și părinților.  Diseminarea s-a făcut cu ajutorul afișelor, invitații, articole la ziare locale etc.

Întreg cuprinsul programului a fost gândit ca o ”plimbare” prin istorie. Scenetele prezentete de diferitele clase ale școlii noastre au evidențiat personalități și întâmplări istorice: Mircea cel Bătrân, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand, fiind doar câteva dintre figurile care au apărut pe scenă, interpretate de micii actori.

Imagini din Scrisoarea a III a, Moș Ion Roata și Unirea, au făcut deliciul unei săli pline de părinți, dar și de invitați, care nu s-au plictisit pe parcursul celor peste trei ore, cât a durat întreaga reprezentație. Printre invitați s-au aflat și mulți dintre foști dascăli ai școlii, bucurându-se de faptul că sărbătoarea Unirii celei Mari a generat sentimente patriotice în sufletele elevilor, dar și al părinților.  Emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât în sala Căminului, care poate primi două sute de spectatori, au fost peste trei sute, multă lume urmărind în picioare și aplaudând scenele pigmentate cu umor și glume, dar și cele cu o puternică încărcătură emoțională.

La reușita acestui spectacol literar-artistic, dar și la amenajarea scenei și a recuzitei, costumelor scenice, și-au adus contribuția elevii, părinții acestora, profesori care lucrează cu acești copii. Pe această cale aducem mulțumirile noastre.

Merită amintiți pentru eforturile și emoțiile de pe scenă elevii clasei I, învațătoare Florian Monica, clasei a IV a, învățătoare Musteață Olga, corului Școlii Gimnaziale, profesor Niste Adriana, profesoarei de limba română Vlad Popa Iuliana care s-a îngrijit de textele poeziilor recitate, profesoarei de religie Albu Florica, profesoarei de limba franceză Pahone Geta, care s-a ocupat de coordonarea întregului program. Totul a pornit în urmă cu o lună, la ideea directorului școlii, profesorul Popandron Viorel. Mobilizarea întregului colectiv de cadre didactice a fost promptă, făcând posibilă realizarea întregului proiect.

 De asemenea, trebuie menționată implicarea autorităților locale, Primăria Bistrița Bârgăului și Consiliul Local Bistrița Bârgăului, care au contribuit la desfășurarea evenimentului, mulțumiri pe acestă cale. 

Profesor Musteață Călin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5